Špagety carbonara patří mezi typický italský pokrm, kde je velmi populární.
Název těchto těstovin je odvozen od slova carbonaro, což je italské označení pro uhlíře. Někteří etymologové totiž tvrdí, že tento pokrm byl kvůli jeho vydatnosti připravován k snídani právě uhlířům před tím, než se vydali do práce.
Jiní zase říkají, že termín „uhlířské špagety“ vznikl v části Spojených států po 2. světové válce. Další tvrdí, že špagety byly připravovány jako pocta Carbonari, což byla tajná prominentní společnost revolucionářů v době sjednocení Itálie.
S největší pravděpodobností však spaghetti alla carbonara pochází z Říma.
Pro 4 mlsouny:
200 g Pancetty – lze případně nahradit angl. slaninou
6 žloutků (dbejte na čerstvost vajec)
0,5 dcl olivového oleje
černý mletý pepř
Pancettu pokrájíme na nudličky a vhodíme na pánev s trochou oleje. Opečeme do křupava. Mezitím si rozšleháme žloutky spolu s parmezánem. Uvařené špagety (dle návodu)vhodíme na pánev s pancettou a opatrně promícháme. Pánev odstavíme a přidáme vyšlehané žloutky a ještě jednou opatrně promícháme. Ihned podáváme.
rdc
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat u tohoto receptu je „pánev odstavíme a přidáme vyšlehané žloutky“ a již nezahříváme? To zůstanou ty žloutky v hotovém pokrmu syrové? Děkuji za odpověď Siberová
Dobrý den, ano, žloutkovou směs stačí pouze krátce promíchat se špagetami. Promícháme je ideálně, až když je sporák vypnutý – pouze aby se vejce prohřála a ihned podáváme. Pokud byste je ještě déle vařila, pokrm by se vysušil a připomínal by omeletu.
Ddejte tedy na to, abyste vždy používala čerstvá vejce.
Děkujeme, že mlsáte s mlsáníčkem.
Na opečenou slaninu je možno přidat kelímek smetany a nechat trochu zredukovat a pak vše smíchat. Už to sice není originál, ale luxusně to těstoviny zjemní.