Špagety Carbonara

spagety-carbonara-unsplash

Špagety carbonara patří mezi typický italský pokrm, kde je velmi populární.

Název těchto těstovin je odvozen od slova carbonaro, což je italské označení pro uhlíře. Někteří etymologové totiž tvrdí, že tento pokrm byl kvůli jeho vydatnosti připravován k snídani právě uhlířům před tím, než se vydali do práce.

Jiní zase říkají, že termín „uhlířské špagety“ vznikl v části Spojených států po 2. světové válce. Další tvrdí, že špagety byly připravovány jako pocta Carbonari, což byla tajná prominentní společnost revolucionářů v době sjednocení Itálie.

S největší pravděpodobností však spaghetti alla carbonara pochází z Říma.

 

Pro 4 mlsouny:

500 g špaget
200 g Pancetty – lze případně nahradit angl. slaninou
6 žloutků (dbejte na čerstvost vajec)
60 g strouhaného parmezánu
0,5 dcl olivového oleje
černý mletý pepř

Pancettu pokrájíme na nudličky a vhodíme na pánev s trochou oleje. Opečeme do křupava. Mezitím si rozšleháme žloutky spolu s parmezánem. Uvařené špagety (dle návodu)vhodíme na pánev s pancettou a opatrně promícháme. Pánev odstavíme a přidáme vyšlehané žloutky a ještě jednou opatrně promícháme. Ihned podáváme.

rdc


3 Reakce na Špagety Carbonara

  1. Jiřina Siberová napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat u tohoto receptu je „pánev odstavíme a přidáme vyšlehané žloutky“ a již nezahříváme? To zůstanou ty žloutky v hotovém pokrmu syrové? Děkuji za odpověď Siberová

    • redakce napsal:

      Dobrý den, ano, žloutkovou směs stačí pouze krátce promíchat se špagetami. Promícháme je ideálně, až když je sporák vypnutý – pouze aby se vejce prohřála a ihned podáváme. Pokud byste je ještě déle vařila, pokrm by se vysušil a připomínal by omeletu.
      Ddejte tedy na to, abyste vždy používala čerstvá vejce.
      Děkujeme, že mlsáte s mlsáníčkem.

  2. Pavel napsal:

    Na opečenou slaninu je možno přidat kelímek smetany a nechat trochu zredukovat a pak vše smíchat. Už to sice není originál, ale luxusně to těstoviny zjemní.

Napsat komentář k redakce Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>