Tyto oplatky se na Slovensku připravují z nekvašeného těsta. Bývají okrouhlé, oválné nebo ve tvaru trubiček. U řeckokatolické církve se naopak pečou z kvašeného těsta ve tvaru malých koláčků. Oba druhy však plní funkci hostie a představují posvátný chléb.
Vánoční oplatky jsou známé již z 18. století, kdy je roznášeli po městech knězi. V církevních školách je pekli učitelé, kteří tuto úlohu měli dokonce písemně sepsanou v přijímacích smlouvách. Vánoční oplatky se pekly vodové, cukrové či ořechové. Až do 30. let 20. století se zapečené s petrželovou natí pekly dokonce i pro dobytek. Během adventu pak žáci rozdávali a dostávali za ně pro učitele peníze, luštěniny nebo mák. V meziválečném období pak bylo pečení oplatek v církevních školách zrušeno. Těmto oplatkám se připisovaly i magické účinky. Lidé si je schovávali jako ochranu před nemocemi.
Dodnes jsou nedílnou součástí slovenského štědrovečerního menu. S medem a česnekem se podávají jako první štědrovečerní chod.
Pro 4 mlsouny:
8 vánočních oplatek
4 malé stroužky česneku
100 g medu
Nejprve na talíř položíme opatku, na kterou dáme trochu medu a česnek nakrájený na tenké plátky. Přiklopíme další oplatkou a podáváme. Komu se to zdá příliš skromné, může k medu a česneku přidat nasekané vlašské ořechy a jablko.
Sandra Špačková
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat jestli se dají vánoční oplatky slovenské koupit někde v Praze ale pouze neplněné jen čistá oplatka děkuji moc mila
V Lídlu
Kde koupím v Praze tyto oplatky?
Dobrý den,prosím pošlete mi recept na vánoční oplatky,nebo aspon poměr-kolik vody a mouky.Děkuji Kostková
My děláme jako rodáci ze slovenska tyto:
1l mléka
1kg mouky hladké
2 žloutky
a potom rozpustit
1 vanilínový cukr
18dkg cukru krupice
100g másla
1l teplé vody
ale na to musíte mít speciálně určený stroj na oplatky
Dobrý den . Rád bych koupil pečící formu na vánoční hostiové oplatky. můžete mi prosím poradit kde? Děkuji