Tuřín má dlouhou historii, pochází z rodu Brassica a je příbuzný s vodnicí a pěstovaly ho už starověké národy ve Středomoří.
Tato kořenová zelenina se hodí skvěle do salátů, k masu a velmi chutná je i v podobě placky.
Tuřín obsahuje 90 % vody, dále má mnoho vitaminu C, vápník a má hojivé účinky. V kuchyni má mnoho uplatnění, konzumovat lze dokonce i listy.
Pro 4 mlsouny:
80 g cibule
1 lžička citrónové šťávy
1 vejce
75 g strouhanky
1 lžíce kerblíku
sůl
pepř
3 lžíce rostlinného oleje
Na dip:
1 lžička sladké papriky
sůl
2 lžíce nakrájené pažitky
Tuřín a cibuli oloupeme. Tuřín nastrouháme na jemno. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Obojí smícháme v míse a pokapeme šťávou z citrónu. Vejce rozšleháme a spolu se strouhankou a bylinkami přimícháme k zelenině. Ochutíme solí a pepřem. Mělo by vzniknout tužší „těsto“. Ve dlaních nebo za pomocí formičky vytvoříme 16 malých placek.V pánvi rozpálíme olej a každou placku na něm opečeme přibližně po dobu 10 minut. Na dip smícháme jogurt, koření a bylinky. Placky podáváme teplé s jogurtovým dipem.
rdc
foto: www.edeka.de
Stálé zdraví přeji, jen malá poznámka k tuřínu. Proč nenapíšete místo latinského brassica obyčejně česky brukev potažmo brukvovité. Tomu rozumí každý čech Mili
Kerbík- uvádí se v receptu…našla jsem že to je bylinka, ale neznám ji. Má i nějaký známější český název? Mirka
Dobrý den Mirko,
děkujeme za příspěvek. Kerblík jiné jméno nemá, někdo jej možná zná jako třebuli. Více se o něm můžete dočíst v tomto článku. Pokud byste jej nesehnala, můžete jej nahradit petrželkou, ta je z ostatních bylin jeho chuti nejpodobnější.
Věříme, že Vám budou placky chutnat!
za redakci Mlsáníčko.cz, Veronika