Tuřín, lahodnější brambora

Tuřín je jednou z nejodolnějších kořenových zelenin. V některých zemích ho nazývají švédská ředkev, protože připomíná její odolnost. Na Moravě ho znají pod lidovým názvem kvaka či kvačka. Jedná se o robustní, nenáročnou a jednu z nejsnáze pěstovaných zelenin. Je chutným a vynikajícím doplňkem zimní stravy.

Tuříny jsou rostliny z rodu Brassica. Jako kulturní rostlina je tuřín znám přibližně 4000 let, tehdá se spíše jednalo o divokého předka tuřínu. Tuřín je příbuzný s vodnicí, s tou jsou dokonce vzájemně křižitelní. Tvrdí se, že se tuřín pozná od vodnice podle ojínělých listů a lysé lodyhy.

První jej definovali a pěstovali starověké středozemské národy. Dnes je tuřín opomíjenou zeleninou, přitom do 16. století byl jednou z hlavních potravin všech vrstev lidstva. Lahůdkové tuříny jemnější chuti byly vypěstovány teprve nedávno.

V 60. letech 20. století byl u nás vyšlechtěn  polokrmný tuřín tzv. Milevský, který se hodí na tuřínové zelí, saláty a přílohy k masu. Ze zahraniční známe tuřín žlutomasý ” Krasnoselskij”, bělomasý “máslový bílý” a nachový  “Bamkholm“, ten má nachový povrch, ale bílou dužinu.

Tuřín obsahuje 90 % vody. V sušině obsahuje vlákniny, bílkoviny, tuky, vitamín C, karoten a vápník. Má hojivé a léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí. Tuříny působí proti řadě kožních onemocnění a čistí krev. Díky vláknině zvyšuje peristaltiku střev. Díky vláknině je doporučován jako doplněk vhodná při zlomeninách a osteoporóze.

Vyvarovat by se ho měli lidé s akutním zánětem jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy.

Co se týče chuti, je lahodnější než brambory. Nejen proto bychom měli dát této téměř zapomenuté plodině šanci. Tuřín lze využít prakticky celý včetně listů. Jednotlivé listy se otrhávají a zpracovávají podobně jako špenát. Bulvy můžeme konzumovat za syrova nebo vařit. Listový tuřín se dusí jako kapusta nebo špenát. Velmi chutný je v opečené podobě, pochutnáte si i když ho přidáte do různých zeleninových směsí. Rozhodně však musíte vyzkoušet jeho kombinaci s brambory. To je teprve mňamka.

rdc

Tuřín „Purple top milan“ lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


6 Reakce na Tuřín, lahodnější brambora

  1. Ivan z okenka napsal:

    Srovnávat tuřín s bramborami je trošku scestné. Spíše ho v nedaleké cizině znát jako bílou řepu (weise Rübe
    die Kohlrübe , Steckrübe ). Zeleninu, která chutná jako kedluben řadím někam jinam. Brambory byly tou potravinou, která ho vytlačila z výsluní. A v dobách po roce 1948 mu u nás ideologicky uškodilo to, že byl dík své výživné hodnotě důležitou potravinou v koncentračních táborech. Lahůdkové tuříny byly šlechtěny už dávno. Tuříny se dělí podle barvy uvnitř. Žlutomasé byly spíše na konzum, bělomasé na krmení. Milevský asi neseženete (stejně jako krajová odrůda Dumlík je uvnitř bílý), ale Dalibor nebo Helinor může uspokojit. Listová plocha je bohatá na lutein, ten je i hlavní konzumní části. Žlutomasý je i starší Wilhelmsburger
    Dušený či jinak upravený tuřín může být s bramborami opravdu dobrým jídlem. V dobách hladomorů (tj. až do 19. století) nahrazoval strouhaný tuřín až polovinu hmotnosti mouky v chlebu.
    Pěstuje se podobně jako kedlubny (výsev, přesazování na stanoviště), na uskladnění z jarních výsevů a výsadeb, na jídlo jako čerstvý může přijít na záhon až po rané zelenině, po bramborách, po likvidaci odplozených jahod, potíž je s tím, že občas červiví – napadá ji květilka zelná.

  2. Geri napsal:

    Tuřín používáme jako náhražku brambor. Je vynikající a chutná nám víc jak brambory. Proto nechápu proč by mělo být srovnání tuřínu s brambory scestné. Scestný se mi zdá naopak příspěvek pana Ivana. Je zřejmé, že neví o čem píše.

    • Jiří napsal:

      Mě se komentář Ivana zdá naopak přesný a velmi fundovaný, dozvěděl jsem se z něj více , než ze samotného článku. Jiří

      • Eva napsal:

        Souhlasím, taky mě komentář pana Ivana obsahově zaujal víc, než samotný článek.
        Díky pane Ivane za fundovaný příspěvek. Zato Geri je asi chytrý jak rádio. Tuřín jako brambory jsme zkusili jen jednou, děti dojedly jen pod podmínkou následné návštěvy cukrárny.

        • solim napsal:

          Turin zlutomasy jako brambory, a to mnohem lepsi brambory, ano, ano a jeste jednou ano. Problem je, ze spis pecene, nez varene, a taky pozor: Kaufland ma velke turiny, ktere jsou uzasne, a po jejich dojiti prodava vodnice, ale stale s nazvem turin. A vodnice tedy chutove zadny zazrak, s brambory nesrovnatelne….

        • Ivo napsal:

          Eva: no rádio ale co hraje jen popík je madam Eva – děti nedojedly tak do cukrárny, fakt zdravé řešení po takovém článku..

Napsat komentář k Eva Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>