Zatímco my v Česku si pochutnáváme na makových šiškách, v Německu mají radši makové špecle.
Máte-li zavařené třešně, ať už ty letošní nebo starší, určitě jednu skleničku přidejte k nim.
Je to taková dobrota, že se všichni budou olizovat. Je to sice kalorická bomba, ale kdo by odolal…
Netřeba podotýkat, že jídlo chutná nejvíce těm nejmenším mlsounům.
Pro 4 mlsouny:
1 lžíce škrobu
½ citronu
1 smotek skořice
5 lžic cukru
900 g vařených špeclí
4 lžíce mletého máku
moučkový cukr na podávání
Třešně slijeme, ale šťávu ponecháme. Škrob smícháme se 4 lžícemi šťávy. Citron vymačkáme a spolu se zbylou šťávou, skořicí a 1 lžící cukru přivedeme k varu. Přidáme rozmíchaný škrob a vaříme za stálého míchání 2 minuty. Vyjmeme skořici a přimícháme třešně. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a špecle na něm asi 8 minut restujeme. Zasypeme mákem a cukrem a cukr necháme lehce zkaramelizovat. Podáváme zalité teplým kompotem s třešněmi a bohatě zasypané cukrem.
Podívejte se, jak připravit domácí špecle.
Martina Mlsná
Toto je výborný recept, zvláštní kombinace a o to tím lepší.
Zkuste vyměnit třešně za višně – jsou kyselkavější a tak to má ještě větší šmrnc. Jen je prohřát s tou skořicí.
Dobrou chuť.