Lasagne jsou ploché, široké a dlouhé nudle, které se používají k vrstvení do zapékací mísy. Na trhu jsou běžně k dostání v sušené podobě jako polotovar a jejich příprava tedy není vůbec složitá. Pokud jste však šikovní, pak si je připravte sami. Stačí postupovat podle návodu.
Původ názvu těchto těstovin je docela zajímavý. Je odvozen od řeckého slova lasagnon, což znamená nočník. Římané si pak toto slovo vypůjčili a pojmenovali tak kotlík, odtud si pak tento název přejali Italové, kteří tak pojmenovali nádobu, ve které lasagne připravovali.
Spekuluje se i o původu samotného receptu. Historikové totiž tvrdí, že se pokrm zvaný loseyns, podával už na dvoře anglického krále Richarda II. ve 14. století a svou recepturou nápadně připomínal tradiční lasagne. Toto však popírají Italové, kteří zarputile tvrdí, že tvůrci lasagní jsou právě oni.
Lasagne se připravují na mnoho způsobů, se špenátem, rajčatovou omáčkou, parmezánem, ricottou… V Neapoli dávají k rajčatové omáčče ještě i šunku a mozzarellu. Lasagne se objevují nejen ve slané podobě, ale i ve sladké s tvarohem, jablky a skořicí.
Pro 4 mlsouny budeme potřebovat:
100 g parmezánu
300 g rajčatové omáčky
sůl
pepř
Boloňská omáčka je základ
1 malá cibule, mrkev a celer
400 g mletého ideálně předního hovězího masa
400 g mletého vepřového plecka
150 g kuřecích jater
200 ml červeného vína
1 l vlažné vody
200 ml mléka
muškátový oříšek
sůl
pepř
Zeleninu si nastrouháme. Na pánvi rozpustíme olej a zeleninu orestujeme. Přihodíme maso (pokud ho nemáme smíchané, pak dáme nejprve hovězí a až následně vepřové), poté játra a podlijeme vínem, necháme vyvařit. Přilijeme protlak a vodu. Nyní necháme jednu a půl hodiny vařit. Před koncem vaření přilijeme mléko, osolíme, opepříme a přidáme špetku oříšku. Omáčku je ideální si uschovat v mrazáku a vytahovat dle potřeby.
Bešamel
100 g hladké mouky
litr mléka
sůl
V hrnci si rozpusíme máslo a za stálého míchání do něj přisypáváme mouku. Poté pomalu přiléváme teplé mléko, osolíme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. To vše důkladně promícháme.
Závěr
Do zapékací mísy naskládáme plátky lasagní (měly by kopírovat tvar mísy), poté následuje vrstva rajčatové omáčky, opět lasagne, boloňskou omáčku a nakonec bešamel. Tento postup opakujeme ještě jednou, nakonec na bešamel nastrouháme parmazán. Mísu vložíme do předem vyhřáté trouby na180°C a pečeme 40-45 minut.
Sandra Špačková
foto: Helene Souza
Super recept, ale do besamelu by mel nakonec prijit jeste nastrouhany parmazan. Jinak perfektni recept!