Připravte si chutný salát z pečené červené řepy a udělejte něco pro své zdraví.
Červená řepa, obsahuje hodně křemíku, čímž zpomaluje stárnutí a posiluje naše nehty, vlasy i pleť.
Upečení nebo uvaření řepy si žádá svůj čas, jak poznat, že už je tak akorát?
Zda je řepa hotová poznáme, když do ní píchneme špejlí nebo případně lehce nařízneme. Ale pozor, s vpichy bychom to neměli přehánět, aby z řepy nevytekla šťáva.
Pro 3 mlsouny:
olivový olej
3 mozarelly
1 větší rajče
hrst bazalky
1 lžička dijonské hořčice
špetka cukru
sůl
pepř
Konce řepy uřízneme a pokapeme olivovým olejem. Lehce osolíme, opepříme a zabalíme je do alobalu. Vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů. Po 45 minutách zkontrolujeme, jestli jsou hotové. Jakmile budou upečené, vyjmeme a kuchyňskou utěrkou odrhneme slupku, pokud je řepa hotová, půjde to snadno. Nakrájíme na kousky a necháme vychladit. Rajče nakrájíme na menší kousky. V misce smícháme hořčici, cukr a špetku soli. Přidáme ocet a vidličkou vyšleháme. Pokud chceme jinou strukturu, můžeme přidat kapku rostlinného oleje. Řepu, rajče a bazalku promícháme. Na talíř dáme mozzarellu, zeleninu, vše polijeme připravenou zálivkou a popřípadě ochutíme solí a pepřem.
Sandra Š.
foto: foodthinkers.com
Salát vypadá moc dobře. Je možné tam použít i sterilovanou řepu?
Děkujeme za zpětnou vazbu. Učitě je možné použiít řepu sterilovanou, ale mnohem chutnejší bude řepa čerstvá.
Cervena repa se da upravit na mnoho zpusobu