Jak vybrat čerstvou rybu

cerstve-ryby

Kapr patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Není-li zrovna kapr váš favorit, pak možná volíte na vánoční stůl jinou rybičku.

Ačkoli by se ryby měly podle odborníků konzumovat minimálně jednou týdně, pro jejich obsah esenciálních aminokyselin, důležitých vitaminů a minerálních látek, v Čechách tomu tak zdaleka není.

Možná právě proto, spousta lidí před Vánocemi tápe, jak rozpoznat, zda je ryba čerstvá a v pořádku.

 

Čerstvá, chlazená nebo mražená?

Češi před Vánocemi upřednostňují nejčastěji živého kapra. Vzhledem k hektickému předvánočnímu času však vzrůstá obliba ryb již zpracovaných. Nevládnete-li příliš nožem, pak se do kuchání ryby raději nepouštějte a zvolte rybu čerstvou. Nešikovnou manipulací s nožem, byste totiž mohli protrhnout žluč a tím byste rybu znehodnotili.

Pokud se vám nepodaří sehnat ryba chlazená a budete nuceni koupit rybu mraženou, tak si dávejte pozor na následující informace.

K povinným údajům na obalech patří název konkrétního druhu ryby, zda je mořská nebo sladkovodní, jestli pochází z volné přírody nebo umělého chovu a kde byla ulovena či odchována. Tyto údaje jsou povinné, aby bylo možné zpětně dohledat původ rybích produktů v případě ohrožení zdraví konzumentů.

Zmrazené ryby jsou glazované. Glazování má zabránit vysychání, oxidaci a ztrátě chuti zmrazených ryb. Rybí maso se tak zkropí tenkou vrstvou vody, která po zmrznutí vytvoří ochrannou slupku (glazuru). V ideálním stavu by glazura měla být naprosto průzračná a na první pohled neviditelná. Pokud je přidané vody do 5 % hmotnosti výrobku, nemusí se toto ve složení výrobku uvádět. Jakmile je jí víc, musí být o tom spotřebitel ve složení informován. V takové případě byste měli od nákupu upustit, protože si rybu kupujete pro její maso a ne pro vodu.

Čerstvé ryby jsou choulostivé

Při nákupu je nutné sledovat, zda byla ryba dobře uskladněná. Na pultě by tedy měla být co nejvíce obložená ledovou tříští. Čím větší kus ryby vyčuhuje, tím dříve se kazí, protože je na teple a to jí rozhodně neprospívá. Čerstvá ryba musí mít lesklé oči a šupiny doléhající k tělu. Kůže musí být hladká a vlhká. Ocas i ploutve by měly být neporušené. Maso je pružné a po stlačení se vrátí na své místo. Ryba také musí mít vypouklé břicho, nikoli skleslé. V podstatě lze říci, že čerstvá ryba vypadá jako živá.

Na prodej živých kaprů často narazíte na vánočních trzích, před supermarkety či prodejnami s rybářskými potřebami. Při nakupování živých ryb, dbejte na to, aby v kádích neplavaly břichem nahoru. Kádě by neměly být rybami přeplněné, každá ryba potřebuje dostatek prostoru k dýchání a pohybu. Nemáte-li rádi kapra pro jeho bahnovitou chuť, zvolte kapra říčného, ten má podlouhlejší tělo a obsahuje méně tuku. Rybu po nákupu dejte do vany, krásně se tak pročistí a maso bude chutnější.

Ať se rozhodnete pro jakoukoli variantu, mějte při nákupu šťastnou ruku.

Martina M.
foto: Jakub Kapusnak, unsplash


Reakce na Jak vybrat čerstvou rybu

  1. pkk-rosreestr.ru napsal:

    Pokud budete husu nasolovat den predem, jak radi vetsina receptu, pocitejte s dostatkem mista v lednicce. Jestlize se vam do ni cela nevejde, naplanujte si akci tak, abyste cerstvou drubez dali rovnou do trouby. Velikost husy v receptech je vzdy pouze orientacni. Kazda se jinak vypeka, ma jinak velke vnitrnosti. Take zalezi, jak velci jste jedlici a jake zvolite celkove menu. Pro ctyri osoby je idealni zhruba petikilovy kus, ktery se pohodlne vejde do trouby. Uzijete si pecene a jeste z ni pripravite dalsi chutovky jako treba masovou pomazanku. Pokud budete hodovat jen ve dvou, kupte husu mensi a pripravte z ni nekolik ruznych jidel – prvni den si dejte peceni se zelim a knedliky, druhy den oberte zbytky masa a podavejte je s omackou a opecenymi bramborami . 

Napsat komentář k pkk-rosreestr.ru Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>