Hrášková polévka s koriandrem

Začíná sezóna hrášku. Nejlépe chutná čerstvě utržený ze zahrádky. Je křupavý a jemně nasládlý. Mladý čerstvý hrášek je zároveň vitamínovou bombou. Je bohatým zdrojem vitamínu C a obsahuje i velké množství karotenů a vitamínů ze skupiny B. Jeho konzumace se doporučuje lidem, kteří mají problémy s nervozitou, roztěkaností a padáním vlasů.

Pokud nemáte rádi hrášek syrový, ochutnejte ho v polévce. Abyste jí dodali ten správný šmak, přidejte do ní čerstvý koriandr.

Pro 4 mlsouny: 

1 cibule

2 lžíce oleje

300 g hrášku

600 ml zeleninového vývaru

200 ml smetany ke šlehání

1 svazek koriandru

150 g hrášku

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme 300 g hrášku, 2 minuty podusíme s cibulí a zalijeme vývarem. Osolíme a opepříme. Přikryjeme pokličkou a dusíme 8 minut.

Koriandr natrháme a smícháme se smetanou a přilijeme k vývaru. Ohřejeme, za pomocí mixéru rozmixujeme a přecedíme přes cedník. Krátce před podáváním přidáme do polévky i zbylý hrášek a 3 minuty povaříme. Servírujeme ozdobené lístky koriandru.

rdc

foto: Matthias Haupt


Reakce na Hrášková polévka s koriandrem

  1. Klešenka napsal:

    Děkuji za recept. Jen ten koriandr mi tam moc nesedí. Včera jsem dělala tuto (odkaz byl redakcí odstraněn) a je opravdu lahodná.

Napsat komentář k Klešenka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>