Začíná sezóna hrášku. Nejlépe chutná čerstvě utržený ze zahrádky. Je křupavý a jemně nasládlý. Mladý čerstvý hrášek je zároveň vitamínovou bombou. Je bohatým zdrojem vitamínu C a obsahuje i velké množství karotenů a vitamínů ze skupiny B. Jeho konzumace se doporučuje lidem, kteří mají problémy s nervozitou, roztěkaností a padáním vlasů.
Pokud nemáte rádi hrášek syrový, ochutnejte ho v polévce. Abyste jí dodali ten správný šmak, přidejte do ní čerstvý koriandr.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule
2 lžíce oleje
300 g hrášku
600 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
1 svazek koriandru
150 g hrášku
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme 300 g hrášku, 2 minuty podusíme s cibulí a zalijeme vývarem. Osolíme a opepříme. Přikryjeme pokličkou a dusíme 8 minut.
Koriandr natrháme a smícháme se smetanou a přilijeme k vývaru. Ohřejeme, za pomocí mixéru rozmixujeme a přecedíme přes cedník. Krátce před podáváním přidáme do polévky i zbylý hrášek a 3 minuty povaříme. Servírujeme ozdobené lístky koriandru.
rdc
foto: Matthias Haupt
Děkuji za recept. Jen ten koriandr mi tam moc nesedí. Včera jsem dělala tuto (odkaz byl redakcí odstraněn) a je opravdu lahodná.