Jak název napovídá jedná se o fazolovou polévku, pocházející z Řecka, která je velmi hustá a masitá díky jejich typickým fazolím. V Řecku je považována za téměř národní jídlo. Fasolada se podává s bílým chlebem a konzumuje se jako hlavní chod.
Většinou s Fasoladou na stole nechybí pochutiny jako jsou černé olivy, Taramosalata či smažené rybičky Gavros (u nás podobné zmrazeným grundlím). Někteří Řekové konzumují s Fasoladou natvrdo uvařená vejce.
Chuť polévky je doplněna česnekem. Správně uvařená Fasoláda dodá strávníkům spoustu energie i proteinů, ačkoliv se jedná o velmi dietní pokrm.
300 g suchých bílých fazolí
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
2 celerové stonky
4 oloupaná rajčata
1 lžíce rajčatové pasty
hrst oregana
sůl a pepř
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce posekané petrželky
Přes noc namočené fazole ve studené vodě slijeme a zalijeme čerstvou vodou, přidáme sůl a 1 lžíci oleje, přivedeme k varu a 10 minut vaříme zprudka bez pokličky. Poté oheň stáhneme, přimícháme nakrájenou cibuli, česnek, nakrájené mrkve, nasekané celerové stonky a hodinu necháme dusit. Poté přidáme rajčata a pastu, oregano, dosolíme a opepříme. Vaříme dalších zhruba 30 minut, dokud fazole nezměknou. Polévku odstavíme a na závěr vmícháme 2 lžíce olivového oleje. Zdobíme nakrájenou petrželkou a servírujeme ideálně s chlebem a olivami.
rdc
Včera jsem uvařila k večeři a fakt dobrůtka! I manžel se olizoval a to on na polívky moc není.
Zkoušeli jste někdo tu cuketovou? Já se toho bojím.