Exkluzivní švestkový tvarohový koláč

Nebezpečně dobrý tvarohový koláč, který upečete jednou a pak zase a pak zase …

Svou chutí se hodí i pro slavnostnější příležitosti. Pokud tedy na povrch rozložíme švestky rovnoměrně, můžeme koláč pasovat na koláč slavnostní či dokonce jako dort.

I když se koláč jmenuje švestkový, nebudete-li mít k dispozici zrovna švestky, můžete je nahradit meruňkami.

 

Na formu o průměru 28 cm:

125 g pšeničné mouky
125 g mletých mandlí
špetka soli
125 g másla
90 g moučkového cukru
1 žloutek

250 g tvarohu
2 vejce
80 g cukru
kůra z 1/2 citronu
50 g másla
½ balíčku vanilkového pudingu
800 g švestek
špetka soli

máslo na vymaštění plechu
mouka na vysypání plechu
75 g meruňkového džemu
3 cl bílého vína
1 lžíce nasekaných pistácií

Mouku prosijeme a promícháme s mletými mandlemi. Doprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme sůl, máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr a žloutek. Vše rychle vymícháme do hladkého těsta. Zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu v lednici odpočinout. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vytáhneme z lednice a na pracovní ploše ho vyválíme dokulata (tak aby bylo trochu větší než forma). Těstem vyložíme dno formy a vymačkáme ho až okrajům. Tvaroh, vejce a cukr smícháme dohladka. Poté přidáme citrónovou kůru, máslo, pudink a vše smícháme. Tvarohovou směs rovnoměrně rozetřeme na těsto. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a ještě jednou rozkrojíme. Švestky rovnoměrně rozložíme. Troubu rozehřejeme na 175 stupňů, koláč vložíme do trouby a pečeme 45-50 minut. Vyjmeme z trouby a koláč necháme na mřížce vychladnout. Meruňkový džem smícháme s vínem, zahřejeme v hrnci a poté tím přelijeme koláč. Posypeme pistáciemi a můžeme podávat.

Sandra Špačková
foto: edeka.de


3 Reakce na Exkluzivní švestkový tvarohový koláč

  1. Jana napsal:

    Dobty den,
    do korpusu pridat zloutek, ktery je v ingrediencich nebo bilek jak pisete v receptu?
    Dekuji

    • Veronika napsal:

      Dobrý den Jano,
      děkujeme za dotaz a upozornění na chybu. V postupu byl chybně uveden bílek. Do korpusu patří opravdu jen žloutek.
      Dobrou chuť!

      Za mlsáníčko.cz,
      Veronika

Napsat komentář k Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>