Připravte si skvělé mexické placky, quesadillas.
Je jich několik druhů a nenajdou se dva kuchaři, kteří by se shodli na tom, jak se mají připravovat.
připravují se na grilu či barbecue, doma nebo venku nad otevřeným plamenem, na lehce naolejované pánvi, v troubě či v mikrovlnce. V Mexiku se dokonce prodávají speciální přístroje, v podstatě kontaktní grily, větších rozměrů.
Quesadilla v překladu znamená „malá věc se sýrem“ a u jeho výběru nešetřete. V receptu se používá sýr Monterey Jack a stojí to za to.
Monterey Jack je bílý, krémový sýr s hladkou otevřenou strukturou. Má jemnou až lahodnou chuť, používá se především v mexické kuchyni a je jako stvořený pro rozpékání a smažení.
Pro 4 mlsouny:
1 cibule
sůl
4 stroužky česneku
2 středně velké cukety
¼ hrnku čerstvého koriandru
4 pšeničné tortilly
2 hrnky nastrouhaného Monterey Jack sýru
Troubu předehřejeme na maximum. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a lžičku soli. Cibuli necháme změknout. Poté přimícháme rozetřený česnek a vaříme asi další minutu. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a kukuřici. Za občasného míchání vaříme asi šest minut, nebo dokud cuketa i kukuřice nezměknou. Pánev dáme stranou a přimícháme natrhané lístky koriandru.
Tortilly z jedné strany potřeme zbylým olejem a dvě z nich položíme naolejovanou stranou na plech. Na každou položíme polovinu cuketové náplně a zasypeme polovinou sýra. Navrch položíme dvě zbylé tortilly, naolejovanou stranou nahoru. Vložíme do trouby a pečeme, dokud se sýr nerozteče, asi 8 -10 minut. Vyjmeme z trouby a necháme trochu vychladnout. Tortillu nakrájíme na malé kousky a podáváme.
Tip: Koriandr přinejhorším můžeme nahradit dostupnější petrželkou.
Sandra Špačková
foto: www.savvyhousekeeping.com
Kde se dá Monterey Jack cheese koupit v Praze?
díky
A nemají ho třeba v Cheesy?