Rádi byste udělali radost svým blízkým výtečným čokoládovým dortíkem? Upečte tento jednoduchý dort. Zvládne ho i začátečník, a přesto vždy chutná jako od profesionálních cukrářů!
Těsto:
250 g másla
260 g hořké 72% čokolády
40 ml silné kávy
300 g třtinového cukru
1 lžičky vanilkového extraktu
4 vejce
260 g hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečiva
špetku sody
1 kelímek zakysané smetany
Krémová náplň:
1 smetana na šlehání
150 g másla
200 g moučkového cukru
120 g hořké 72% čokolády
Nejprve ve vodní lázni smícháme smetanu s máslem. Přidáme cukr, čokoládu. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Krém necháme vychladnout. Poté si opět ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou, mícháme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné směsi přidáme vaniku a kávu. Mezitím si vyšleháme bílky s cukrem a pak při pomalém šlehání přimícháme žloutky a přiléváme zakysanou smetanu. Do směsi přimícháme přesátou mouku, sodu a kypřící prášek. Mělo by vzniknout hladké těsto. Nalijeme do malé dortové formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C. Pečeme asi hodinu, dokud není vpíchnutá špejle suchá a těsto se na ni nelepí. Korpus necháme vychladnout a rozřízneme pomocí nitě nebo nožem.
Dort je velmi chutný jen sám o sobě, lze jej však dozdobit dle vlastní chuti a nápadu. Krásně vypadá přelitý čokopolevou a ozdobený marcipánem či čokoládovými hoblinkami.
rdc
foto: ayesha-firdaus, unsplash
Hmmm, hned bych si dala ) Asi vyzkousim! V pripade deti bych pak volila alternativu kavy v podobe kavoviny resp. pridani instantniho cerealniho napoje. To by mohlo byt taky fajn