Bedly, které jsou jedlé a kterým se vyhnout?

mix-hub

Houbařská sezóna je bezpochyby tu a již nějaký ten pátek rostou i bedly.

Jaké bedly jsou jedlé a jak je můžeme v kuchyni použít?

Bedla vysoká (Lepiota procera) je jedlá, bílá houba s béžovými flíčky, dlouhou tření a dvojitým prstencem okolo. Její výtrusnici tvoří měkké, rovné dílky. Klobouk u malých bedel je uzavřený, u velkých rozpučí a má tvar otevřeného slunečníku.

Bedla vysoká roste od července do října, nejhojnější výskyt je však v září. Často vyrůstá ve skupinách ve vysoké trávě lesních pasek, na okraji listnatých i jehličnatých lesů, nejvíce však ve smíšených lesích.

Bedla je velice známá a oblíbená silně aromatická houba s výtečnou chutí. Je to velmi vláčná a masitá houba.

Nejchutnější jsou malé plodnice s dosud uzavřenými klobouky, které se obalují v trojobalu jako řízky a smaží v tuku. U starších plodnic je použitelný především klobouk, ale protože pak mají suchou, vatovitou dužinu, jsou vhodnější spíše do šťavnatějších hubových směsí, popřípadě do omáček. Bedly jsou vhodné pro úpravu dušením, zapékáním, restováním. Zajímavé jsou i slané koláče z bedly či rizoto.

Bedly zpracujeme jako ostatní houby nejlépe ihned po příchodu z lesa. Bez potíží ale počkají na zpracování dva dny v lednici. Ke konzervaci, zejména k sušení, není bedla vysoká vhodná.

Bedla červenající (Lepiota rhacodes“) je nižší druh než bedla vysoká, ale na řezu nejdříve červená a pak hnědne.

Po požití bedly červené ale některým lidem nejlépe, může totiž u náchylnějších jedinců vyvolat až alergickou reakci. Ale jedinců, u kterých se tak stává je celkem málo. Vhodné ale nejsou bedly z listnatých lesů, zahrad, luk a parků, které červenají na řezu. U nich je vysoká pravděpodobnost, že se jedná o bedlu českou (bedla červenající česká; bedla zahradní, …), která je jedovatá. Proto by se nezkušení houbaři měli tomuto druhu raději vyhnout.

Sandra Špačková
foto: Annie Spratt, unsplash


4 Reakce na Bedly, které jsou jedlé a kterým se vyhnout?

  1. Karel Hynek napsal:

    Marně hledám jak bedlu upravit před smažením? Zda oloupat nebo klobouk neloupat? Děkuji za radu- Karel

    • Veronika napsal:

      Dobrý den pane Karle,

      loupat bedly nemusíte. Nožem stačí oškrábat šupinky a nečistoty, loupat jí ale není potřeba.

      Za redakci mlsanicka,
      Veronika

    • Mirka napsal:

      Bedlu neloupat jen očistit hnědé stroupky nožem. Nejměkčí je jako řízek jen vejce a strouhanka vejce přisolit.Nebo na polévku naložit olej paprika kmín česnek.

  2. saša napsal:

    Dobrý den,na louce u lesa jsme nasbírali mladé bedly,a některá měla klobouk bez šupin a byla tmavšíasi 3ks.Doma jsem je podusil do sádla .Jednu z těch 3 jsem ochutnal a byla dobrá,sladká.Tak jsem je všechny zpracoval ,samozřejmě dohromady s ostatníma.V noci mi škrundalo v břichu a ráno jsem měl na 3x průjem,spíš žlutou vodu. Večer jsem ale měl tousty s pivním salámem,který byl delší dobu v lednici v otevřeném balíčku.A teď mám dilema …z čeho mám ten průjem ? Špatně mi ale není. To mi teprve bude,až mi řeknete ,ať 7malých skleniček s bedlami v sádle vyhodím.díky za odpověď i na e-mail. Saša

Napsat komentář k Mirka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>