“Typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu”, tuto definici z legendárního filmu Pelíšky zná snad každý.
Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné knedlíčky původem z Itálie. Jako příloha se používají pravděpodobně již od římských dob. Do okolních zemí se gnocchi dostaly při expanzi římské říše a každá země si pochopitelně osvojila svoji specifikaci. Jejich základem bývají však vždy ricotta, mouka a brambory. Dalšími surovinami se liší podle oblasti.
Gnocchi se zapékají na mnoho způsobů se sýrem, servírují se špenátem, slaninou a cibulkou, s uzeným lososem. Děti je mají rády na sladko s borůvkami a tvarohem. Podávají k nejrůznějším omáčkám a přidat je můžeme i jako zavářku do polévek.
Pro 4 mlsouny:
4 lžíce ricotty
1 lžíce třtinového cukru
1 vejce
2 lžičky soli
pepř
½ lžičky muškátového oříšku
+ 90 g na vál
80 g másla
20 lístků čerstvě nasekané šalvěje
+ lístky na ozdobení
olivový olej
100 g parmezánu
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě zatepla je do větší mísy oloupeme a nastrouháme. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Do mísy k bramborům přidáme dvě lžičky soli, cukr, rozmačkanou ricottu, celé vejce, mouku, mletý muškátový oříšek, opepříme a zpracujeme těsto. Zbytek mouky dáme na vál a těsto vypracujeme ručně. Těsto poté rozdělíme na menší části, ze kterých vytvarujeme postupně válečky. Každý váleček rozkrojíme na asi dva – tři centimetry dlouhé kousky. Do každého kousku gnocchi zatlačíme vidličku, proto aby se nám v rýhách mohla držet omáčka. Připravené gnocchi vhodíme do vroucí vody a vaříme tři minuty. Poté je vytáhneme a necháme okapat. Přesuneme je do mísy, zakápneme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily.
Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šalvějové lístky a chvíli je opékáme. Poté přihodíme gnocchi a ještě krátce opečeme. Na talíře připravíme porce, přelijeme zbylým máslem a nastrouhaným parmezánem. Zdobíme šalvějovými lístky.
Sandra Špačková
To musej bejt opravdu velici mlsouni, kdyz na ne je potreba skoro tuna brambor.
Dobrý den, děkujeme za upozornění! Chyba je již opravena. Čtyřem mlsounům by mělo bohatě postačit 800 g batátů.