Batátové gnocchi se šalvějí a parmezánem

“Typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu”, tuto definici z legendárního filmu Pelíšky zná snad každý.

Gnocchi (čtěte ňoki) jsou drobné knedlíčky původem z Itálie. Jako příloha se používají pravděpodobně již od římských dob. Do okolních zemí se gnocchi dostaly při expanzi římské říše a každá země si pochopitelně osvojila svoji specifikaci. Jejich základem bývají však vždy ricotta, mouka a brambory. Dalšími surovinami se liší podle oblasti.

Gnocchi se zapékají na mnoho způsobů se sýrem, servírují se špenátem, slaninou a cibulkou, s uzeným lososem. Děti je mají rády na sladko s borůvkami a tvarohem. Podávají k nejrůznějším omáčkám a přidat je můžeme i jako zavářku do polévek.

Pro 4 mlsouny:

800 g batátů
4 lžíce ricotty
1 lžíce třtinového cukru
1 vejce
2 lžičky soli
pepř
½ lžičky muškátového oříšku
200 g mouky
+ 90 g na vál
80 g másla
20 lístků čerstvě nasekané šalvěje
+ lístky na ozdobení
olivový olej
100 g parmezánu

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě zatepla je do větší mísy oloupeme a nastrouháme. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Do mísy k bramborům přidáme dvě lžičky soli, cukr, rozmačkanou ricottu, celé vejce, mouku, mletý muškátový oříšek, opepříme a zpracujeme těsto. Zbytek mouky dáme na vál a těsto vypracujeme ručně. Těsto poté rozdělíme na menší části, ze kterých vytvarujeme postupně válečky. Každý váleček rozkrojíme na asi dva – tři centimetry dlouhé kousky. Do každého kousku gnocchi zatlačíme vidličku, proto aby se nám v rýhách mohla držet omáčka. Připravené gnocchi vhodíme do vroucí vody a vaříme tři minuty. Poté je vytáhneme a necháme okapat. Přesuneme je do mísy, zakápneme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily.

Ve větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šalvějové lístky a chvíli je opékáme. Poté přihodíme gnocchi a ještě krátce opečeme. Na talíře připravíme porce, přelijeme zbylým máslem a nastrouhaným parmezánem. Zdobíme šalvějovými lístky.

Sandra Špačková


2 Reakce na Batátové gnocchi se šalvějí a parmezánem

  1. Stoupa napsal:

    To musej bejt opravdu velici mlsouni, kdyz na ne je potreba skoro tuna brambor. :)

    • Redakce napsal:

      Dobrý den, děkujeme za upozornění! Chyba je již opravena. Čtyřem mlsounům by mělo bohatě postačit 800 g batátů. :)

Napsat komentář k Redakce Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>