Nebezpečně dobrý tvarohový koláč, který upečete jednou a pak zase a pak zase …
Svou chutí se hodí i pro slavnostnější příležitosti. Pokud tedy na povrch rozložíme švestky rovnoměrně, můžeme koláč pasovat na koláč slavnostní či dokonce jako dort.
I když se koláč jmenuje švestkový, nebudete-li mít k dispozici zrovna švestky, můžete je nahradit meruňkami.
Na formu o průměru 28 cm:
125 g mletých mandlí
špetka soli
90 g moučkového cukru
1 žloutek
2 vejce
80 g cukru
kůra z 1/2 citronu
½ balíčku vanilkového pudingu
800 g švestek
špetka soli
mouka na vysypání plechu
75 g meruňkového džemu
1 lžíce nasekaných pistácií
Mouku prosijeme a promícháme s mletými mandlemi. Doprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme sůl, máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr a žloutek. Vše rychle vymícháme do hladkého těsta. Zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu v lednici odpočinout. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vytáhneme z lednice a na pracovní ploše ho vyválíme dokulata (tak aby bylo trochu větší než forma). Těstem vyložíme dno formy a vymačkáme ho až okrajům. Tvaroh, vejce a cukr smícháme dohladka. Poté přidáme citrónovou kůru, máslo, pudink a vše smícháme. Tvarohovou směs rovnoměrně rozetřeme na těsto. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a ještě jednou rozkrojíme. Švestky rovnoměrně rozložíme. Troubu rozehřejeme na 175 stupňů, koláč vložíme do trouby a pečeme 45-50 minut. Vyjmeme z trouby a koláč necháme na mřížce vychladnout. Meruňkový džem smícháme s vínem, zahřejeme v hrnci a poté tím přelijeme koláč. Posypeme pistáciemi a můžeme podávat.
Sandra Špačková
foto: edeka.de
Dobty den,
do korpusu pridat zloutek, ktery je v ingrediencich nebo bilek jak pisete v receptu?
Dekuji
Dobrý den Jano,
děkujeme za dotaz a upozornění na chybu. V postupu byl chybně uveden bílek. Do korpusu patří opravdu jen žloutek.
Dobrou chuť!
Za mlsáníčko.cz,
Veronika
Koláč vypadá skvěle a co nejdřív udělám, hlavně dokud jsou švestky. Palec nahoru