Zuppa Pavese je jednoduchá a velice výživná polévka pocházející z Lombardie, z oblasti Pávie. Traduje se, že ji prvně připravila žena farmáře pro králeFrancise I. zValoise v roce 1525. Tento francouzský král žádal o pomoc a azyl poté, co byl po prohrané bitvě u Pavie zajat králem Karlem V.
Vyčerpaný a hladový král našel útočiště u chudého farmáře někde v půli cesty mezi městy Pavia a Borgarello, kde právě farmářova žena připravovala polévku. Farmáři se vzácné návštěvy ujali, žena přinesla talíř, vložila na dno plátek chleba a zalila ho teplým vývarem. Protože jí to připadalo málo – i pro poraženého krále – rozhodla se do polévky přidat ještě vejce. A voilà polévka byla na světě.
Když se král po roce vrátil, nařídil připravit tuto polévku ve své kuchyni. Polévku si dvořané velice oblíbili, a tak se rychle šířila dál. Dnes je tato polévka celosvětově známa pod názvem Zuppa alla Pavese.
Pro 4 mlsouny:
12 plátků italského chleba
2-3 lžíce másla
4 vejce (pokojové teploty)
1 l masového vývaru
sůl a pepř na dochucení
petržel
Jednotlivé plátky chleba opečeme v pánvi na másle z obou stran a rozložíme je na ubrousky, aby se vsákl přebytečný tuk. Připravíme si talíře, které si na chvíli dáme do trouby, aby se rozehřály. Na dno každého z nich poté položíme po třech plátcích opečené veky. V hrnci mezitím přivedeme k varu vývar a necháme ho mírně probublávat. Na vršek chleba pak rozklepneme vejce a zasypeme ho nastrouhaným sýrem. Syrové vejce se sýrem pak velmi pomalu přeléváme vroucím vývarem. Polévku podle chuti přisolíme nebo připepříme a ihned servírujeme. Polévku ještě dozdobíme petrželkou.
rdc