Zubatec obecný se v přírodě vyskytuje od severovýchodního Atlantiku po západní Afriku. Občas je k vidění i u jižního pobřeží Britských ostrovů. Také se objevuje ve Středozemním a v Černém moři. Má oválné, ze stran zploštělé tělo. Typická je pro něj velká, mohutná hlava a také mohutné čelisti. Své jméno získal podle velkých zubů.
Zubatec je velmi lehká a lahodná ryba. Stačí upéct v troubě nebo na grilu. Nejlepší je připravit jej v alobalu.
Příprava ryb a mořských plodů v alobalu má tu výhodu, že si maso zachová svou šťavnatost a vůni. I v tomto receptu mají slovo výrazné chutě a vůně typické pro jižanskou kuchyni.
Pokud chcete docílit větší exotičnosti, přidejte do receptu i krevety či jiné mořské plody (mušle, škeble…). V takovém případě na rybu položíme očištěné plody a dále postupujeme stejně jako v receptu.
Pro 4 mlsouny:
olivový olej – nejlépe ochucený bylinkami
směs bylinek podle libosti – šalvěj, rozmarýn, bazalka, tymián a estragon
mořská sůl
80 g kaparů
suché bílé víno
(200 g mořských plodů)
Pokud nemáme olivový olej ochucený bylinkami, vyrobíme si ho sami. Olivový olej si odlijeme do misky a přisypeme do něj hrst bylinek. Necháme několik hodin (ideálně však přes noc) louhovat. Troubu rozehřejeme na 190°C. Na alobal potřený olivovým olejem, položíme vykuchanou rybu, naplníme ji směsí bylinek a posypeme solí. Pokapeme olivovým olejem a posypeme kapary a pistáciemi. Zastříkneme vínem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 30 minut.
Sandra Špačková