Chystáte se na raut či večírek a na pozvánce jste četli, že jako občerstvení bude připraveno finger food?
Nevíte, co si pod tím představit?
Co je to finger food?
Pod anglickým výrazem „finger food“ se skrývají pokrmy, k jejichž konzumaci není potřeba žádný příbor.
Finger food se při konzumaci berou jednoduše mezi prsty a svou velikostí odpovídají jen jednomu či dvěma soustům.
Podávají se samostatně nebo se ještě namáčejí do různých omáček.
Co patří mezi finger food?
Fantazii se meze nekladou. Od malých řízečků, nugetek a jiných smažených miniporcí, přes sendviče, toustíky, hamburgery, řezy z rolád či závitky, např. sushi.
Finger food nemusí být ale jen slané, patří k němu i sladké pečiva a cukroví – baklava, muffiny, či nejrůznější košíčky.
Je možné sem zařadit i naše české chuťovky – jednohubky, minichlebíčky. Kombinací je zkrátka nepřeberné množství.
Jak finger food servírovat?
Ani zde se fantazii meze nekladou. Servírují se na špejlích, lžících, malých táccích, bambusových listech, či ve skleničkách.
Ochutnejte jeden ze zajímavých receptů:
Opečená polenta s mozzarellou, prosciuttem a bazalkovým pestem
Na 24 kousků:
500 ml mléka
170 g polenty
40 g strouhaného parmezánu
třešňová mozzarella
prosciutto
bazalkové pesto
Kuřecí vývar a mléko smícháme a přivedeme k varu. Přisypeme polentu a za stálého míchání vaříme 3-5 minut, do zhoustnutí. Přimícháme parmezán a máslo. Polentu vylijeme na plech a až ztuhnou vykrojíme malá kolečka. Vložíme do trouby a pečeme 10 – 15 minut a každý kousek obložíme mozzarellou, prosciuttem a lžičkou bazalkového pesta.
Martina Mlsná
foto: ho un ombrello nel culo che si apre da sè