Polévka zimní minestrone je tak sytá, že vydá za hlavní jídlo. Její složení se od klasické minestrone sice liší, ale přesto nám její chuť připomene.
Pokud chcete polévce dodat trochu šmrncu, starší bílý chléb nakrájejte na kousky a smíchejte s 3 lžícemi olivového oleje a lžičkou bazalkového pesta. Vložte na plech a pečte 10 minut v troubě do křupava. Krutony se budou v polévce jen vyjímat.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
100 g anglické slaniny
2 mrkve
2 celery
1 brambora
2 stroužky česneku
400 g loupaných rajčat v plechovce
400 g fazolí v plechovce
1 l zeleninového vývaru
2 lístky šalvěje
pár kapustových listů
hrst čerstvé petržele
sůl
Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, slaninu a společně opečeme dozlatova. Celer, mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme na pánev a pár minut společně opečeme. Přidáme rajčata, vývar, šalvěj a přivedeme k varu. Ztlumíme plamen a vaříme 30 minut. Po 15 minutách přidáme kapustové listy. Nakonec do polévky přidáme fazole a petržel, necháme prohřát a můžeme podávat.
Martina Mlsná
foto: bbcgoodfood.com