Zelňačka – jedni ji milují a jiní nesnášejí. To je ovšem řeč o klasické zelňačce, či kyselici chcete-li.
Tato zelná polévka má stejný jen název, jinak je zcela jiná. Nepřidává se do ní klobáska a namísto té je v ní červená paprika či petržel. Polévka tak dostane zcela jiný šmrnc.
Však ochutnejte sami.
Pro 4 mlsouny:
1 červená paprika
2 brambory
1 cibule
1 lžíce oleje
1,5 l zeleninového vývaru
1 lžička sladké mleté papriky
1 lžička kmínu
1 bobkový list
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce petržele
sůl
pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Olej rozehřejeme na pánvi a cibuli na něm orestujeme. Kyselé zelí osušíme Papriku očistíme od jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Brambory oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Zelí, papriku a brambory přidáme k cibuli a krátce orestujeme. Přidáme papriku a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme bobkový list, hřebíček a kmín, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme po dobu dvaceti minut. Polévku dochutíme solí a pepřem a podáváme se smetanou a posypanou petrželí.
Martina Mlsná
foto: © Komet Verlag Gmbh, rezepte.t-online.de