Jaro se nese v duchu mladého masa a také zeleného chřestu. Věřte, že v těchto dnech není na talířích lepší kombinace. Protože je telecí maso nízkotučné, má vysokou stravitelnost a velký obsah železa, je odborníky doporučováno jako součást zdravé výživy.
Ani chřest ale nezaostává, pročišťuje tělo, obsahuje 98% vody mimo tu obsahuje mnoho vitamínů. U kombinace telecího a chřestu tady získáme velice zdravý pokrm, na kterém si zákonitě pochutnáme.
Pro 4 mlsouny:
½ citronu
150 g jogurtu
1 lžíce zakysané smetany
4 stroužky česneku
50 g sušených rajčat
3 lžíce olivového oleje
4 telecí steaky (à 150 g) (kulaté nebo velké plece)
sůl, pepř
Pažitku omyjeme a nakrájíme na jemno, Z poloviny citrónu vymačkáme šťávu. 1 lžíce šťávy, pažitku, jogurt a smetanu smícháme a ochutíme solí a pepřem. Česnek oloupeme a podélně rozpůlíme. Chřest omyjeme, zdřevnatělý konec odřízneme a oloupeme. Naložená rajčata necháme okapat a nakrájíme na kostičky. Plech vložíme do předem vyhřáté trouby na250°Cna 5 minut ohřát. Vyjmeme pokapeme 2 lžícemi olivového oleje a na něj rozložíme česnek a chřest. Posolíme, popepříme a 12 minut pečeme. Během této doby chřest několikrát otočíme. Mezitím zbytek oleje rozehřejeme na pánvi. Telecí steak opepříme a na oleji jej z každé strany 3-4 minuty opečeme. Poté je zabalíme do alobalu necháme 5 minut dojít. Chřest vyjmeme z trouby a promícháme s nakrájenými rajčaty. Rozložíme na talíře. Steak nakrájíme na plátky, posolíme a podáváme na chřestu. Servírujeme s pažitkovou omáčkou.
Sandra Špačková
foto: eatsmarter.de