Ačkoli mnoho z nás má na nákyp neblahé vzpomínky ze školní jídelny, kde vypadal jako by ho někdo již předvžvýkal.
Tímto vynikajícím zeleninových nákypem nepohrdnou ani děti nemající zeleninu příliš v oblibě.
I když v něm není obsaženo maso, dostatečně nás nasytí a můžeme ho podávat jako lahodnou teplou večeři.
Komu by to přišlo málo, může spolu s nákypem podávat vařené brambory nebo rýži.
Pro 4 mlsouny:
2 červené papriky
3 cukety
500 g brokolice
3 mrkve
1/8 l zeleninového vývaru
250 g zakysané smetany
100 g nastrouhané goudy
Troubu předehřejeme na 200 °C. Papriku omyjeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké proužky. Omyté cukety a spolu s oloupanou mrkví nakrájíme na kolečka. A brokolici natrháme na menší kousky. Všechnu zeleninu přendáme do formy na lasagne nebo do pekáčku a promícháme.
Do teplého vývaru přimícháme smetanu a přelijeme zeleninu. Vložíme do trouby a zapékáme 20 minut. Poté z trouby vytáhneme, posypeme goudou a necháme ještě 15 minut propéct. Necháme trochu vystydnout a můžeme servírovat.
rdc
foto: maggi.de