Krutí maso odborníci na výživu řadí mezi superpotraviny. Staví je spolu s luštěninami, špenátem, brokolicí, rajčaty, borůvkami, lososem na dalšími na přední příčky nejhodnotnějších potravin. Tyto potraviny jsou nejlepší prevencí naproti civilizačním chorobám.
Krůtí maso obsahuje jen minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin, které tolik potřebujeme. Z hlediska zdraví velice kvalitním a současně lehce stravitelným masem. Připravte si k obědu tuto lehkou a velice chutnou mňamku.
Pro 4 mlsouny:
sůl, pepř
1 cibule
2 mrkve
400 g krůtích řízků
2 lžíce sekaných mandlí
500 g listového špenátu
½ lžičky skořice
8 sušených meruněk
hrst lístků máty
200 g bílého jogurtu
Opláchnutou rýži dáme do vroucí osolené vody a přikrytou na mírném ohni vaříme 20 minut. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme nakrájíme na melé tenké proužky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Mandle restujeme na pánvi do hněda a poté vyjmeme. Do pánve nalijeme olej a maso na něm orestujeme a dáme stranou. Cibuli a mrkev na oleji krátce podusíme a poté přidáme špenát spolu s 5 lžícemi vody. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 3 minuty povadnout. Poté zeleninu ochutíme skořicí, solí a pepřem. Meruňky nakrájíme na malé kousky a přimícháme spolu s mandlemi, masem a rýží do pánve. Vše promícháme a dochutíme.
Na dip promícháme mátové lístky a jogurt a opět dochutíme. Můžeme podávat.
Sandra Špačková
foto: lecker.de