Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a navíc je zdraví prospěšný, jelikož má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které jsou považovány za prevenci onemocnění srdce.
Obsahuje také hodně vitamínu E, napomáhá trávení, proto se jeho konzumace v rozumné míře doporučuje.
Využití olivového oleje je zkrátka široké.
Proč ho považovat za zázrak?
Olivový olej je vhodný na smažení, do ovocných i zeleninových salátů, ale také jako hydratace pokožky nebo jako balzám do vlasů. Výše zmíněné účinky na naše zdraví jenom potvrzují pozitivní vliv olivového oleje na náš organismus.
Který je ten správný?
V dnešní době se můžeme setkat s mnoha druhy olivového oleje, které se mnohdy jako olej pouze tváří.
Proto je potřeba číst etikety a myslet na to, že nejlepší volbou je extra panenský olivový olej lisovaný za studena. Podle pravidel pro jeho lisování se vám nemůže stát, že koupíte olej s chemickými látkami.
Rafinované olivové oleje chemické látky naopak obsahují. Často se liší právě cenou, na kterou v případě olivového oleje tolik nehleďte a předně myslet na své zdraví.
Pokud se na etiketě objeví cokoliv se slovem „pokrutina“, zpozorněte a rozhodně olej nekupujte! Tento olej byl totiž vyroben ze zbytků jiného oleje. V podstatě se jedná o druhou jakost s minimálními pozitivy pro vaše zdraví.
Tipy na KVALITNÍ olivové oleje
1. Extra panenský olivový olej – Il Casolare 1 litr
2. Extra panenský olivový olej Farchioni 3 litry (praktické balení)
3. Bio extra panenský olivový olej Farchioni 1 litr
zdroj: Chefparade
foto: stevepb, pixabay