Chřestová sezóna je v plném proudu. Nezmeškejte ji!
Až příště v obchodě uvidíte čerstvý chřest, neváhejte a kupte jej.
Na chřestu můžete postavit celé vaše menu.
Začít můžete krémovou chřestovou polévkou a jako druhý chod, vyzkoušejte zapečený chřest se šunkou a goudou v bešamelové omáčce.
O tom, že si pochutnáte, nemůže být pochyb…
Pro 2 mlsouny:
500 g zeleného chřestu
sůl
20 g másla
1 lžička cukru
hrst kerblíku
200 g bešamelové omáčky
pepř
15 g strouhanky
80 g plátků šunky
Chřest oloupeme a zdřevnatělé konce odřízneme. Bílý chřest ponoříme do vroucí osolené vody, ve které jsme rozpustili cukr a 10 g másla. Pod pokličkou vaříme na středním plameni 12 minut. Po 5 minutách vaření k bílému chřestu přidáme i ten zelený. Po dovaření chřest ihned slijeme (150 ml dáme stranou) a zchladíme. Lístky kerblíku nasekáme najemno. Goudu nastrouháme. Bešamel smícháme se 150 ml vývaru z chřestu, polovinou goudy a kerblíkem. Ochutíme solí a pepřem. Na zbylém rozpuštěném másle osmažíme strouhanku. Do formy dáme trochu omáčky, navrch rozložíme chřest, na chřest položíme šunku a zalijeme zbylou omáčkou. Zasypeme zbytkem goudy a smaženou strouhankou. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů Celsia a pečeme 12 – 14 minut.
Jak připravit bešamel?
Budeme potřebovat:
100 g hladké mouky
litr mléka
sůl
V hrnci si rozpusíme máslo a za stálého míchání do něj přisypáváme mouku. Poté pomalu přiléváme teplé mléko, osolíme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. To vše důkladně promícháme.
Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt