Chutná večeře, na které si pochroupe celá rodina.
K přípravě je zapotřebí gril na panini, pokud jej doma nemáte, nezoufejte, lze jej nahradit toustovačem a pokud nevlastníte ani ten, dejte chleby zapéct do trouby.
V receptu se uvádí sýr Provolone, jedná se o italský tažený sýr typu pasta filata, podobně jako mozzarella, ale na rozdíl od ní má nižší obsah vody a delší trvanlivost. Sýr zraje až 9 měsíců ve formě válce. Těsto bývá dobře krájitelné a strouhatelné.
Pokud jej v blízkosti neseženete, můžete nahradit právě mozzarellou.
Pro 4 mlsouny:
2 stroužky česneku
8 krajíců chleba
150 g sýra Provolone
1 lžíce olivového oleje
1 větší zelená paprika
600 g žampiónů
2 lžičky rozmarýnových lístků
1 lžička sójové omáčky
sůl
pepř
Majonézu smícháme s rozetřeným česnekem a směsí namažeme všechny plátky chleba. Navrch položíme tenké plátky nakrájeného sýra. V pánvi rozehřejeme olej. Přidáme nakrájenou papriku, cibule, důkladně očištěné a nakrájené žampióny, rozmarýn a sójovou omáčku a vše společně dusíme, dokud houby nezměknou, asi 12 – 15 minut. Ochutíme solí a pepřem. Hotovou směs procedíme přes cedník a asi ½ hrnku omáčky si ponecháme na servírování. Směs rovnoměrně rozložíme na plátky chleba. Přiklopíme k sobě dva plátky chleba a ty vložíme do rozehřátého grilu na asi 5 minut. Podáváme ještě teplé s vypečenou omáčkou.
Sandra Špačková
foto: Jackie Newgent RDN, CDN