Tortelloni jsou plněné těstoviny prstencovitého tvaru jako tortellini, ale jsou větší. Pocházejí z italské provincie Bologna a o jejich vzniku existuje několik pověstí. Jedna z nich vypráví, jak do místního hostince přijeli Venuše s Jupiterem. Oba byli po celodenních bojích mezi Modenou a Bolognou unavení, hodně toho snědli a vypili a poté spolu odešli na pokoj. Majitele hostince velmi zaujali, šel nenápadně za nimi a podíval se klíčovou dírkou do jejich pokoje. Zahlédl pouze Venušin pupík, a byl tím pohledem tak okouzlen, že spěchal do kuchyně a vytvořil těstovinu inspirovanou jeho tvarem.
Tortelloni jsou obvykle plněny sýrem ricotta a listovou zeleninou, jako je třeba špenát, ale existují i varianty se sušenou šunkou či masem.
Je na vás, jaké do tohoto receptu použijete, vždy si pochutnáte.
Pro 3 mlsouny:
250 g tortelloni
370 g drcených rajčat s bazalkou
125 g mozzarelly
1 cibule
1 lžíce oleje
sůl a pepř
cukr
tuk na vymazání formy
Tortelloni uvaříme podle návodu na obale. Brokolici očistíme a natrháme na malé růžičky. 4 minuty před koncem vaření těstovin k nim přidáme brokolici. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme na kostičky. Troubu předehřejeme na 200 °C. V hrnci rozehřejeme oleje a podusíme na něm cibuli s česnekem. Přidáme rajčata z plechovky, přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Zapékací formu vymažeme tukem. Těstoviny a brokolici slijeme, ale 100 ml vody ponecháme a přidáme k rajčatům. Ochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Těstoviny s brokolicí nasypeme do formy, přelijeme rajčatovou omáčkou a navrch rozvrstvíme mozzarelu natrhanou na malé kousky. Pečeme 8 – 12 minut.
Sandra Špačková
foto: lecker.de