Máte chuť na něco lehkého, chutného a zároveň rychlého? Vyzkoušejte zapečené masové kuličky v lehké omáčce z rajčat a špenátu.
Budete potřebovat:
500 g mletého masa (nejlépe hovězí, nebo směs hovězího a vepřového)
2 plátky bagety
1 vejce
1 cibule
3 stroužky česneku
2 plechovky loupaných krájených rajčat
1 rajčatový protlak
špenát
sůl, pepř
olej
bazalka
mozzarella
Postup:
Plátky bagety ponoříme asi na 5 minut do vody, poté přebytečnou tekutinu vymačkáme a bagetu smícháme s mletým masem, vejcem a 1 na jemno nakrájeným stroužkem česneku. Osolíme a opepříme. Ze směsi vytvarujeme menší kuličky. Ty opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji a naskládáme je do zapékací mísy.
V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém osmahneme na jemno nasekanou cibulku. Přidáme drobně pokrájený, nebo rozmělněný česnek a chvíli na to i loupaná rajčata a rajčatový protlak. Necháme důkladně prohřát a smícháme s pokrájenými spařenými lístky špenátu. Následně podle vlastní chuti osolíme a opepříme. Směsí zalijeme připravené masové kuličky a do mezer mezi maso položíme plátky mozzarelly.
Nakonec necháme asi na 3 – 5 minut zapéct, aby se sýr roztavil. (Mimochodem, báječně se na to hodí vestavné trouby, které mají zabudovanou funkci grilu – vytvoří na povrchu chutnou krustu.)
Na talíři dozdobíme lístky bazalky a podáváme s plátky bagety, nebo těstovinami.
foto: Fidel Fernando, unsplash