Největší kulinářský festival, který si v Brně a Plzni nenechalo ujít téměř 50 tisíc návštěvníků, láká nejen na výbornou gastronomii, ale každý rok přináší účastníkům také velkou inspiraci.
Nejenom tradiční pokrmy, ale také hmyzí nebo extrémní kuchyně zaznamenává stále větší úspěch.
Kuchaři, kteří na festivalech vaří pro diváky nebo přímo s nimi, představují recepty na lahůdky, o které je nejen na Bosch Fresh Festivalu velký zájem.
Šéfkuchař Marcel Ihnačák doporučuje
Prosciutto s broskvemi, čekankou a parmezánem
Recept:
broskev
čekanka
extra panenský olivový olej
balzamiko
Plátky prosciutta přeložíme na talíř, přidáme kousky broskví a čekanky. Navrch posypeme hoblinami parmezánu a zakápneme olivovým olejem a balzamikem.
Kuchařka Karolína Kamberská vaří
Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou
Recept:
1 velká brambora
1 lžíce másla
1 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř
450 g mraženého hrášku
200 ml smetany na šlehání
4 snítky máty na ozdobu
Na krutony:
1 lžička mleté skořice
1 lžíce másla
Nakrájejte cibuli najemno a oloupanou bramboru na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo, přisypte cibulku, zpěňte ji a přihoďte kostičky brambor a ještě chvíli opékejte. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, osolte, okořeňte muškátovým oříškem, pepřem a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor a pak vsypte hrášek. Povařte asi 3 minuty a polévku odstavte z ohně. Asi lžíci zelených kuliček vyjměte a nechte si je stranou na ozdobení. Přímo v hrnci hrášek rozmixujte ponorným mixérem a polévku přeceďte ještě přes jemný cedník, chcete-li. Rozmixovaný hrášek propasírujte (třeba obrácenou naběračkou). Přilijte smetanu, nechte si asi 4 lžíce na ozdobu a polévku zahřejte k varu. Vypněte, ochutnejte a je-li třeba ještě dochuťte. Pečivo nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte pečivo, posypte celými snítkami máty nebo kořením a promíchejte. Opékejte dokřupava a zlatova, trvá to jen pár minut – cca 3 min.
Podávejte zakápnuté zbylou smetanou, s kořeněnými krutony a několika lístky máty.
Fanoušci extrémní kuchyně ocení recept avantgardního kuchaře Petra Koukolíčka
Žabí stehýnka pečená s bylinkami na bezlepkovém kuskusu s černou quinou, pěna z medvědího česneku, červená řepa
Recept:
Žabí stehýnka osolíme, opečeme na rozpuštěném másle a přidáme bylinky. Bezlepkový kus-kus připravíme standartním způsobem, osolený zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Quionu uvaříme v osolené vodě a smícháme s hotovým kuskusem. Medvědí česnek rozmixujeme spolu s mlékem a trochou smetany. Červenou řepu pomalu vaříme ve vakuu sous-vide metodou.
Termíny dalších festivalů:
Pardubice: 18. až 19. června 2016
Praha: 25. až 26. června 2016
Více info na webu www.freshfestival.cz, Facebook Fanpage nebo na Instagram.com/fresh_festival.