Tento dortík jednoduše musíte ochutnat. Na to jak je výborný, není ani moc složitý. Jedinečnou chuť mu dodá krém lemon curd, který zakoupíte v anglických obchůdcích. Není ale problém si jej připravit doma z českých ingrediencí.
Lemon curd je tradiční anglický krém, který má mnoho využití. Můžete si ho namazat na toast nebo s ním potřít palačinky, lívance a v našem případě i na dort. Lze ho vmíchat do jogurtu, mascarpone nebo přidat do těsta na bábovku. Používá se jako náplň do dortů, tartaletek nebo pečiva z listového těsta. Je to také klasická náplň do famózního citrónového koláče, který je velmi populární v Anglii i ve Státech.
Asi na 10 kousků:
175 g mouky
1 vejce
75 g másla
30 g cukru
sůl
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
25 g cukru moučka
citrónová kůra vcelku
6 žloutků
1-2 lžičky citrónového aroma
600 g jahod
200 g jahodové marmelády
moučkový cukr
150 gmascarpone
3 lžíce mléka
60 g citrónového krému (lemon curd)
1-2 citrónové šťávy
Na těsto zpracujeme za pomocí mixéru nebo kuchyňského robota mouku, máslo, špetku soli, cukr a 1 lžíci vody v hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny chladit do lednice.
Mezitím v hrnci smícháme mléko, šlehačku, cukr a kůru a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a necháme 30 minut mírně vařit. Dáme stranou a vytáhneme citrónovou kůru a velmi pečlivě přišleháme bílky a aroma.
Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem a vychlazené těsto vymačkáme až do okrajů. V těstu nesmí být žádné trhliny, jinak náplň vyteče. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a lehce zasypeme moukou. Opět dáme do lednice vychladit.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a těsto pečeme po dobu 30 ti minut. Vyjmeme z trouby. Teplotu v troubě snížíme na 140 stupňů. Vaječnou směs trochu ohřejeme, ale nevaříme! Poté přelijeme do teplého těsta. Vložíme do trouby a 40 minut pečeme. Poté vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladit.
Jahody omyjeme, důkladně osušíme a rozřízneme na půl. Povrch dortu vyskládáme jahodami, zalijeme jahodovou marmeládou a uhladíme.
Mascarpone smícháme s mlékem, citrónovým krémem a šťávou. Dort nakrájíme a servírujeme s mascarponovým krémem.
rdc
foto: Olaf Szczepaniak