Vynikající jahodový dort

Tento dortík jednoduše musíte ochutnat. Na to jak je výborný, není ani moc složitý. Jedinečnou chuť mu dodá krém lemon curd, který zakoupíte v anglických obchůdcích. Není ale problém si jej připravit doma z českých ingrediencí.

Lemon curd je tradiční anglický krém, který má mnoho využití. Můžete si ho namazat na toast nebo s ním potřít palačinky, lívance a v našem případě i na dort. Lze ho vmíchat do jogurtu, mascarpone nebo přidat do těsta na bábovku. Používá se jako náplň do dortů, tartaletek nebo pečiva z listového těsta. Je to také klasická náplň do famózního citrónového koláče, který je velmi populární v Anglii i ve Státech.

Asi na 10 kousků:

175 g mouky

1 vejce

75 g  másla

30 g cukru

sůl

 

250 ml mléka

250 ml smetany ke šlehání

25 g cukru moučka

citrónová kůra vcelku

6 žloutků

1-2 lžičky citrónového aroma

600 g jahod

200 g jahodové marmelády

moučkový cukr

150 gmascarpone

3 lžíce mléka

60 g citrónového krému (lemon curd)

1-2 citrónové šťávy

Na těsto zpracujeme za pomocí mixéru nebo kuchyňského robota mouku, máslo, špetku soli, cukr a 1 lžíci vody v hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny chladit do lednice.

Mezitím v hrnci smícháme mléko, šlehačku, cukr a kůru a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a necháme 30 minut mírně vařit. Dáme stranou a vytáhneme citrónovou kůru a velmi pečlivě přišleháme bílky a aroma.

Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem a vychlazené těsto vymačkáme až do okrajů. V těstu nesmí být žádné trhliny, jinak náplň vyteče. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a lehce zasypeme moukou. Opět dáme do lednice vychladit.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a těsto pečeme po dobu 30 ti minut. Vyjmeme z trouby. Teplotu v troubě snížíme na 140 stupňů. Vaječnou směs trochu ohřejeme, ale nevaříme! Poté přelijeme do teplého těsta. Vložíme do trouby a 40 minut pečeme. Poté vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladit.

Jahody omyjeme, důkladně osušíme a rozřízneme na půl. Povrch dortu vyskládáme jahodami,  zalijeme jahodovou marmeládou a uhladíme.

Mascarpone smícháme s mlékem, citrónovým krémem a šťávou. Dort nakrájíme a servírujeme s mascarponovým krémem.

rdc

foto: Olaf Szczepaniak


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>