Je tu opět Valentýn. Svátek všech zamilovaných. Pokud tento svátek vaše polovička neslaví a vy nevíte, jak ho přimět k opaku. Vzpomeňte si na staré a pravdivé pořekadlo „Láska prochází žaludkem“.
Když vašemu protějšku připravíte v tento den tak skvělou dobrotu, jako je tento čokoládový dortík, jen tak na něj nezapomene.
Dort je tak dobrý, že jej můžete s radostí upéct třeba i jako narozeninový dort. Protože recept pochází z Anglie, není zapotřebí žádné velké odměřování. Během pečení si vystačíte s lžičkami a hrnky.
Na formu o průměru 22 cm:
3 hrnky čokoládových flíčků
3 vejce
1 hrnek cukru
½ hrknu mouky
1 lžička instantní kávy
½ lžičky kypřícího prášku
1 hrnek nasekaných ořechů
2-3 lžíce zakysané smetany
špetka soli
Troubu rozehřejeme na 175 stupňů celsia. Připravíme si vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo a přidáme 2 hrnky čokoládových flíčků. Sundáme ze sporáku a mícháme, dokud se čokoláda nespojí s máslem. Necháme vychladit.
Vejce, cukr, kávu a vanilku dáme do mísy a mixujeme přibližně po dobu 3 minut. Poté přimícháme i vychlazenou čokoládu. V další míse smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, hrnek flíčků a ořechy. Opatrně přimícháme k tekuté směsi a důkladně promícháme. Přelijeme do pečící formy a pečeme 35 – 40 minut. Povrch ztvrdne, ale prostředek zůstane měkký. Vyjmeme trouby a necháme vychladnout.
Sandra Špačková
Je naprosto bezkonkureční. Dělala jsem poprvé a povedl se na jedničku. Díky