Vindaloo nebo také Vindalho je považováno za indické jídlo. Poprvé však bylo přivezeno Portugalci v době kolonizace do tehdejší indické provincie Goa a brzy se stalo oblíbeným jídlem místních obyvatel, často podávaným při zvláštních příležitostech.
Původně bylo toto jídlo z vepřového masa marinovaného ve vinném octě a česneku známé v portugalštině pod názvem Vinha d’Alho. Goané si jídlo oblíbili a začali přidávat mnoho místních druhů koření a chilli. Vzhledem k různým náboženstvím se v různých částech Indie vepřové nahradilo jiným druhem masa, nejčastěji jehněčím nebo kuřecím.
Dnes je toto pálivé jídlo populární po celém světě. Největší popularitu si Vindaloo získalo ve Velké Británii, kde je v nabídce restaurací a podniků podávajících kari jídla. V hovorové angličtině je vindaloo označováno často jako „vindy“ a je dobře známé svou pálivostí, kde bývá považováno za jedno z nejpálivějších kari.
V anglosaských zemích je toto jídlo natolik populární, že v roce 1998 nazpívala britská kapela Fat Les píseň s názvem Vindaloo. Ačkoli byla původně myšlena jako parodie na fotbalové chorály, stala se hymnou FIFA mistrovství světa v roce 1998.
Pro 4 mlsouny:
750 g kuřecích prs
2 cibule
3 stroužky česneku
2 chilli papričky
1 lžička čerstvě rozdrceného kmínu
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička hořčičných semínek
½ lžičky mletého koření chilli
½ lžičky mletého pepře
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
3 lžíce octu
šťáva z celého citronu
olej
sůl
Koriandr, kmín, hořčičné semínko, chilli koření, pepř a zázvor zředíme octem. Výsledkem by měla být kaše. V pánvi na oleji si zpěníme nastrouhanou cibuli, přidáme rozetřený česnek a na nudličky nakrájené papričky chilli a restujeme 3 minuty. Zalijeme kašičkou a smažíme další 3 minuty. Poté přidáme na kostky nakrájená kuřecí prsa, která prudce opečeme a podlijeme vodou. Necháme zvolna pod pokličkou dusit. Maso by mělo změknout a šťáva musí zhoustnout. Před podáváním pokapeme pokrm šťávou z citronu a zdobíme lístky koriandru.
rdc