Vepřová žebírka

zebirka

Žebra zahrnují maso z břišní části. Koupit můžeme dva druhy žeber, první jsou dlouhá žebra pocházející z boku a druhá jsou krátká a poměrně dost masitá z pečeně.

Krátká žebra z pečeně jsou však těžce k dostání. Nacházejí se u hřbetní části v těsném sousedství pečeně. Jsou výborná k dlouhému grilování nebo na pečení v marinádě.

Žebra z boku leží na celé délce boku pod bůčkem. Jeho nejlepší a nejrovnoměrnější část je ta ze střední části boku. Tato žebra je nejlepší nejprve  předvařit a až poté jim na grilu udělat oblíbenou kůrčičku.

Pokud si je chcete připravit doma, je potřeba vždy odstranit svrchní blánu. Postup je jednoduchý, pod blánu zasuneme nůž, těsně nad kostí, chytíme blánu utěrkou a nejlépe kroucením odtrhneme od žeber.

Jak již bylo napsáno, žebra jsou vhodná pro marinování, poté je můžeme opékat nebo grilovat i vařit. Jako příloha se hodí opečená zelenina a výrazná omáčka a  pečivo.

Nejspolehlivější způsob, jak dosáhnout dobré a výrazné chuti, je naložit je na 24 hodin do marinády. Když to nestihneme přes noc, stačí i několik hodin. Kdo se obává, že koření a marináda mohou připálením zhořknout, může žebírka ochutit až po upečení. Pokud nechceme riskovat, že žebírka nedopečeme či nedogrilujeme, můžeme je předvařit nebo nechat táhnout v páře.

Pro 3 mlsouny:

1,5 kg vepřových žeber

1 dcl červeného vína

1 dcl sojové omáčky

½ lžičky chilli papričky

2 stroužky rozetřeného česneku

sůl a pepř

Troubu rozehřejeme na180 °C. Jednotlivé kousky masa osolíme, opepříme a naskládáme na hluboký plech, podlijeme vodou a dáme zakrytá na 45 minut péct do trouby. Během pečení žebírka pravidelně otáčíme. Připravíme si marinádu. Po upečení každé jednotlivé žebírko potřeme marinádou. A vložíme je na dalších 15 minut do trouby. Můžeme servírovat.

rdc
foto: Bao Menglong, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>