Vepřovou pečeni nemusíte jíst jen se zelím a knedlíkem. V době, kdy dozrávají švestky můžete do receptu přidat čerstvé švestky, mimo sezónu je nahraďte švestkami sušenými. I ty obsahují důležité vitaminy.
Jako příloha se hodí brambory v jakékoli podobě či zeleninový salát.
Pro 4 mlsouny:
100 ml zakysané smetany
500 g vepřové pečeně bez kosti
4 lžičky hořčice
sůl
pepř
100 g plátků slaniny
125 g sušených švestek
100 g plnotučného jogurtu
2 lžičky citrónové šťávy
Vepřové maso omyjeme a osušíme, maso nakrájíme na plátky. Maso ochutíme solí a pepřem a všechny plátky namažeme hořčicí. Plátky otočíme a švestky rozdělíme na každý plátek a zamotáme. Každý plátek obalíme slaninou. Můžeme spíchnout párátkem, aby se roláda neotevírala. Maso dáme na 20 minut grilovat a občas otočíme. Mezitím smícháme do krému smetanu, šťávu z citronu, jogurt, a zbytek hořčice. Zbývající slaninu a švestky nakrájíme na menší kousky. Na pánvi opečeme zbylou slaninu a na krátkou chvíli přidáme i švestky. Přidáme k dipu. Ochutíme jej solí, pepřem, citrónovou šťávou a v případě potřeby i cukr. Podáváme s opečeným masem.
Martina Mlsná