Nemáte čas na dlouhé vaření, ale přesto se nechcete vzdát teplého oběda?
Nemusíte hned volat do místní pizzerie. Uvařit se dá i do půl hodinky a o tom, že si pochutnáte, nemusí být pochyb.
Pusťte se do přípravy tohoto lahodného jídla – vepřových medailonků s žampióny a fenyklem ve smetanové omáčce.
To bude pomlsáníčko…!
Pro 2 mlsouny:
1 fenykl o váze asi 400 g
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
250 g vepřové panenky
100 ml zeleninového vývaru
trocha tymiánu
1 lžíce citrónové šťávy
hrst sladkolisté petržele
Očištěné žampióny rozpůlíme. Fenykl rozpůlíme a nakrájíme na asi centimetrové proužky. Houby osmažíme na lžíci oleje dozlatova a dáme stranou. Do pánve přidáme na fenykl a na středním plameni asi 7 minut povaříme. Osolíme, opepříme a dáme k houbám. Na pánev přidáme zbylý olej a rozehřejeme. Vepřovou panenku nakrájíme na plátky a z obou stran osolíme a opepříme. Dáme na pánev a z každé strany zprudka opečeme – stačí dvě minuty z každé strany. Přilijeme smetanu a vývar a přivedeme k varu. Omáčku ochutíme tymiánem, citrónem a případně dosolíme. Poté přidáme žampióny a fenykl a ohřejeme. Podáváme posypané petrželí.
Sandra Špačková
foto: Matthias Haupt