Máte chuť si pořádně pošmáknout na dobrém jídle? Pak vám můžeme doporučit tento vynikající oběd.
V hlavní roli v něm figuruje vepřová panenka a bílý chřest. Jako příloha jsou zde zapečené brambory se sýrem.
I když se pokrm může zdát složitý, není tomu tak. Hravě je zvládne i kuchař začátečník a při vaření si vystačíte jen s pečícím plechem a dvěma hrnci.
Tak vzhůru do vaření.
Pro 4 mlsouny:
125 g másla
čerstvě mletý pepř
25 g parmezánu
25 g goudy
2 kg bílého chřestu
1 kg brambor
2 vepřové panenky (po 400 g)
2-3 lžíce oleje
1 lžička cukru
4 snítky kopru a petržele
hrst nasekané pažitky
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.50 gmásla a cibuli vyhněteme a opepříme. Zformujeme do role, zabalíme do alobalu a dáme vychladit. Sýry nastrouháme. Chřest oloupeme a zdřevnatělé konce odřízneme. Brambory oloupeme a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Slijeme, přidáme 25 másla a necháme jej rozpustit a trochu je rozkvedláme. Přemístíme je na pečící plech, na straně necháme místo na maso, které po chvíli přidáme. Brambory posypeme sýry a vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme asi 20 minut.Maso omyjeme. Na pánvi rozehřejeme pánev a maso ze všech stran opečeme, až se zatáhne. Osolíme, opepříme a přiložíme k bramborám. Pečeme 10 – 12 minut. Mezitím chřest povaříme 12 – 15 minut ve vroucí osolené vodě spolu s lžičkou cukru. Bylinky nasekáme najemno. Ztuhlé máslo nakrájíme na plátky. Maso vyjmeme z trouby a necháme chvíli dojít. Chřest slijeme a necháme okapat.50 g másla v menším hrnci zpěníme, přidáme bylinky, promícháme a máme hotovo. Maso podáváme se zapečenými brambory, plátky cibulového másla a přelité bylinkovým máslem.
Martina Mlsná
Foto: Food & Foto, Hamburg, lecker.de