Vepřová panenka je na přípravu velice snadná. Stačí ji očistit, krátce naložit a vložit do trouby či na gril.
Často při její přípravě děláme tu chybu, že ji uděláme příliš a tím ji vysušíme. Maso tak ztrácí na kvalitě a už si na něm tolik nepochutnáme.
Ať připravujeme panenku jakkoli, měla by být uvnitř růžová, ale nesmí být krvavá.
Zkuste si ji připravit na mediteránský způsob.
Pro 4 mlsouny:
5 větviček tymiánu
2 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
pepř
2 – 3 lžíce červeného vína
600 g vepřové panenky
Bylinky a česnek nasekáme najemno. Smícháme s olejem, solí, pepřem a vínem. Očištěnou panenku naložíme do marinády a necháme alespoň hodinu marinovat.
Příprava v troubě:
Maso orestujeme ze všech stran na pánvi, jen krátce, aby se zatáhlo. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme 15 – 18 minut. Poté zabalíme do alobalu a necháme asi 3 minuty dojít.
Příprava na grilu:
Maso dáme na gril a grilujeme asi 10 minut z každé strany.
Martina M.