Papriky mají pozitivní vliv na zdravý chod lidského organismu. Posilují cévy a mírní bolesti žil, zpevňují vazivové tkáně, zlepšují zrak a podporují i krevní oběh.
Mají také důležité místo v prevenci nádorových onemocnění. Nemusíte je ale vždy jíst jen v syrovém stavu. Zkuste si je například ugrilovat.
Grilovanou papriku lze snadno připravit doma. V obchodě pro tuto úpravu vybereme hodně masitou červenou papriku.
Papriku omyjeme a opečeme na grilu, hned poté je dáme do sáčku, ve kterém papriku necháme vychladnout.
Jakmile vychladne, snadno půjdou nožem oloupat, očistit od semeníku a nakrájet na plátky.
Pro 4 mlsouny:
500 g vepřové panenky (nakrájené na plátky)
2 grilované papriky
100 g mozzarelly
1 ančovička
1 dcl bílého vína
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř
Grilovanou papriku si nakrájíme na proužky. Do hrnce si dáme máslo, olej, očištěnou ančovičku, česnek, víno a papriku, to vše chvíli povaříme, dokud částečně nezredukujeme šťávu. Plátky masa si nasolíme a napepříme na troše olivového oleje orestujeme 4 minuty z každé strany. Mezitím si v míse rozmixujeme mozzarellu spolu s vodou, ve které je naložená, bazalkou, lžící oleje a špetkou soli. Orestované maso dáme na talíř, zalijeme šťávou z grilovaných paprik a šťávou z mozzarelly. Můžeme podávat.
rdc
foto: Mel Hill