Vepřová panenka, nejlibovější maso z vepře řadící se do kategorie I.jakosti. Stejně jako hovězí svíčková je to sval pod hřbetem. Občas se jí proto říká vepřová svíčková.
Její maso se výtečně hodí na minutky a medajlonky. Také se s oblibou plní a dělají se z ní rolády. Výtečná je marinovaná a jen zlehounka orestovaná.
Vyzkoušejte její netradiční úpravu. V kombinaci se zázvorem, medem a mátou si ji jistě zamilujete a zařadíte do svých oblíbených mlsných receptů.
Pro 2-3 mlsouny:
1 vepřová panenka (cca 600g)
4 limetky
2 lžíce medu
4 lžíce rumu
1 lžíce olivového oleje
¼ mletého zázvoru
hrst čerstvé máty
Pekáček si vymažeme olejem a předehřejeme troubu na 190 °C. Mezitím si do větší mísy vymačkáme šťávu z limetek. Šťávu rozmixujeme spolu s medem, rumem, olejem, zázvorem a výrazně posolíme.
Nožem si do panenky nakrojíme malé řezy. Maso dáme do misky se šťávou a maso v ní na všech stranách obalíme a necháme uležet, dokud se trouba nepředhřeje. Poté maso přemístíme do pekáče a dáme do trouby. Během prvních 15 minut maso pravidelně poléváme připravenou šťávou. Pečeme dokud vnitřní teplota nedosáhne 70°C (cca 20-30 minut). Vyjmememe a necháme ještě 5 minut dojít. Poté nakrájíme na2 cm silné plátky. Zasypeme mátou.
rdc