Velikonoční věnec z těsta na mazanec

velikonocni mazanec

Mazanec někde známý jako velikonoční bochník, je bochánek pečený na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta, které lze použít i na vánočku.

Mazanec patří mezi nejstarší druhy českého velikonočního obřadního pečiva. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu, protože je ale moc dobrý, lze jej péct celoročně.

Nelíbí se vám tvar klasického mazance? Upečte si mazanec ve tvaru věnce.

100 ml mléka
30 g čerstvého droždí
100 g krupicového cukru
300 g polohrubé mouky
2 celá vejce + 1 na potření
100 g rozpuštěného másla
špetka soli
hrst mandlových lupínků
rozinky namočené v rumu

Polovinu mléka ohřejeme na tělesnou teplotu a rozdrobíme do něj kvasnice, přimícháme 1 lžíci cukru a 2 lžíce mouky. Necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a smícháme s cukrem a špetkou soli. Poté přidáme vejce, mléko, máslo, kvásek a vypracujeme v hladké a těsto, které nelepí. V přikryté míse necháme v teple asi hodinu kynout. Poté těsto přeneseme na pomoučený vál a zapracujeme rozinky. Těsto rozválíme, rozdělíme na 3 části, zapleteme do copu a spojíme jako věnec. Pokud nechceme mít cop pletený, uděláme dlouhý váleček a spojíme jako věnec. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Necháme ještě 15 – 20 minut dokynout na plechu (pod utěrkou). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

Sandra Š.
foto: Marlies Handlbauer


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>