Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka nazývaná také jako hlavička byla jedním z tradičních pokrmů Květní neděle, Zeleného čtvrtku a Bílé soboty (na bílou sobotu se pekl chléb, podplamenice a hnětýnky).

Nádivka byla podávaná i na velikonoční neděli :-)

Vyzkoušejte jednu z léty prověřených nádivek.

Podělte se s ostatními mlsouny, jak vám chutnalo…

Pro 4 mlsouny:
250 g vepřového masa
250 g hovězího masa
250 g uzeného masa
4 rohlíky
0,25 l mléka
4 vejce
sůl
pepř
zelené bylinky (kopřivy, pažitka, petrželová nať)

Vařené maso umeleme, pomícháme s pokrájenými rohlíky namočenými v mléce, přidáme rozšlehaná vejce, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vše promícháme a dáme péci do vymazané formy. Při pečení můžeme opatrně polít vývarem z masa. Podáváme se sladkokyselými okurkami.

Velikonoční nádivka z uzeného
0,2 l mléka
2 vejce
350 g vařeného uzeného masa
sůl
mletý pepř a nové koření
100 g strouhanky
kopřiva
50 g másla

Maso nakrájíme, kopřivy nasekáme, vše smícháme, zahustíme strouhankou a pečeme v máslem vymaštěném pekáči asi půl hodiny.

Zdroj: Velikonoce, Marie Kynclová a František Nepil, 1991


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>