Velikonoční beránek se dá upéct z třeného, piškotového, nebo třeba tvarohového těsta. Každá rodina má svůj recept, který střeží jako oko v hlavě.
Pokud byste letos rádi obměnu, pak si upečte beránka citronového.
Příprava je jednoduchá a těsto je vláčné a díky citronu odlehčené.
Pochlubte se, jak se vám povedl!
čvrtku másla
250 g hladké mouky
špetka soli
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Na těsto si prošleháme máslo s cukrem, až získáme pěnu, do té postupně přidáme vejce. Poté přisypeme mouku a vanilkový cukr, jemně osolíme a úplně nakonec přidáme ostrouhanou kůru z půlky citronu a všechnu jeho šťávu. Těsto vylejeme do předem vymazané a vysypané formy. Necháme péct v předem vyhřáté troubě na 175 °C a pečeme asi jednu hodinu.
Jakmile je upečený, necháme ho 15 minut vychladnout a teprve poté vyklopíme z formy, necháme ho však ležet, aby se při stydnutí nepolámal. Pokud mu chceme udělat i srst, pak ušleháme bílky s cukrem, ušleháme sníh a zdobíme podle libosti. Ozdobeného beránka, dáme znovu do trouby, tentokrát jen na deset minut, aby mu zatuhla srst.
Sandra Š.
foto: picjumbo.com