Vavřín vznešený (Laurus nobilis), je pravé jméno bobkového listu a své honosné jméno nese zaslouženě. Již ve starověkém Římě lidé věřili, že přináší štěstí a slávu. Dodnes se zachoval zvyk předávat vítězům po celém světě vavřínový věnec.
Ve větším množství má vavřín dokonce psychotické účinky. Takto ho používaly věštkyně z Delf těsně předtím, než se uvedly do stavu transu.
Bobkový list jsou sušené listy vavřínu se specifickým aroma. Bobkový list se pěstuje v celém Středomoří, jedním z největších producentů je Turecko. Dnes si bez něj nedovedeme představit přípravu mnoha chutných jídel, má však i výrazné zdravotní účinky.
Bobkový list a jeho účinky
Bobkové listy rozpouští kameny a tím pomáhají při chorobách močových cest. Jako přísada do koupele ulevuje od revmatických bolestí. Zevní použití pomůže i proti lupům ve vlasech. Pomůže nám při špatném trávení a na podporu metabolismu.
Působí proti zánětlivě. Při zánětu průdušek inhalujte páru z horké vody se spařenou hrstí sušených bobkových listů.
Čaj z listů využijí diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Na jeho větší konzumaci by si měly dát těhotné a kojící ženy. Větší množství odvaru způsobuje krvácení.
Pokud bojujete s moly, rozházejte několik lístků v kredenci – má schopnost odpuzovat moly.
Bobkový list v kuchyni
Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně. Bobkový list se využívá pro přípravu polévek, omáček (rajské, svíčkové), paštik. Oblíbený je při nakládání a úpravě zvěřiny a jiných mas. Používá se ale i při nakládání okurek a jiné zeleniny, hub či k marinovaným rybám.
K dostání je bobkový list celý a mletý. Listy by měly být zelené, ne našedlé ano nahnědlé. Bobkový list bychom měli skladovat v suchu a čistotě ne déle než jeden rok.
Martina Mlsná
foto: wikipedia