Snídaně, obědy pro děti, večeře pro všechny… Taky máte pocit, že trávíte v kuchyni celé hodiny?
Naučte se vaření zrychlit a usnadnit, aniž byste svou rodinu připravili o dobré mlsání.
Postačit může pár jednoduchých triků…
Zásobte se a udržujte řád
Aby vám příprava pokrmů šla rychle od ruky, je třeba mít kuchyň dobře zásobenou a udržovanou. Díky tomu nemusíte před každým vařením do obchodu. Navíc, když víte přesně, kde co je a máte na kuchyňské lince dostatek prostoru, vaření vám půjde rychleji od ruky.
Mějte po ruce máslo
Věděli jste, že když do brambor či luštěnin těsně poté, co přijdou k varu, přidáte lžičku másla, uvaří se rychleji?
Neloupejte zbytečně
Nepřidělávejte si práci. Cukety i okurky nemusíte loupat, stejně tak žampiony, když koupíte menší, není třeba se zdržovat loupáním. Místo pracného loupání je stačí jen důkladně omýt. Totéž platí o mnohém ovoci. Jen pozor, když se slukou, tak ideálně v bio kvalitě. Slupka je totiž největší absorbent škodlivých látek.
Vsaďte na chytré pomocníky
Robot, který za vás vyhněte těsto a vy získáte deset minut času na jinou práci. Myčka, která za vás umyje nádobí, kterého je pořád hodně. Tlakový hrnec, který šatří nejen čas ale energie. Dalo by se dlouze pokračovat. Počáteční investice je pochopitelně vysoká a nelze vše pořídit najednou. Investice do vašeho času se ale mnohonásobně vyplatí.
Plánujte dopředu
Myslete dopředu, co budete vařit. Nakupte si do zásob kvalitní předpřipravené výrobky. K dostání jsou vývary, placky, směsi na knedlíky, či pečivo k rozpečení… Není od věci vařit pokrmy, které lze podávat dva či tři dny. Nemáte-li rádi stejné jídlo víckrát po sobě, kombinujte. Hovězí maso si jeden den můžete dát rýží, druhý den s rajskou či koprovkou. Omáčky si dejte jeden den s knedlíkem, druhý den s jinoou přílohou. V jednoduchosti je krása, na běžné dny nevymýšlejte složité recepty. Knedlíky s vajíčkem jsou cobydup, stejně tak omelety, které lze připravit na sto způsobů.
Co šetří čas v kuchyni vám?
Sandra S.
foto: Viktor Hanáček, picjumbo.com