Ačkoli si dnes můžeme prakticky všechno koupit, neměli bychom zapomínat, že zvláště pro děti je důležité zažít si atmosféru příprav na svátky. Ti nejmenší velice rádi pomáhají a myslím, že každý si rád jednou zavzpomíná, jak trávil předvánoční dobu s maminkou v kuchyni.
Navíc i při akutním nedostatku času lze vykouzlit pár dobrot, které oceníte nejen vy, ale i vaši blízcí.
Nepečené kokosové kuličky zvládnou i předškoláci, jsou jednoduché, chuťově výborné a na přípravu bleskové. Stačí jen sáček loupaných mandlí, slazené kondenzované mléko a sáček kokosu. Kokos se zamíchá do kondenzovaného mléka, tak aby vznikla kompaktní hmota. Z té pak tvarujte kuličky, do nichž vložíte mandli, lze ale také použít oříšky. Celé kuličky pak ještě obalte kokosem a uložte v chladu.
Na štědrovečerní stůl nepochybně patří vánočka. Ovšem ta vyžaduje trochu více práce. V některých zemích jako v Německu servírují ale i při této slavnostní příležitosti jablkový závin. Inspirace od sousedů může obohatit i vaše letošní menu. Na velice snadné těsto jenom 200 g zakysané smetany a 150 g hladké mouky. Obě dvě suroviny smíchejte, doporučuji ještě přidat 2-4 lžíce oleje. Vše pořádně propracujte a poté tence vyválejte. Před kladením náplně posypte základ nastrouhanými piškoty. A pak už můžete dávat nakrájená jablka, ořechy a rozinky. Před pečením povrch závinu potřete žloutkem a můžete jej bez obav strčit do trouby.
Pokud máte doma malé pomocníčky, tak je určitě zapojte. Bude je to bavit, zvlášť když jim třeba vyhradíte část vyváleného těsta, ať si připraví závin podle svých představ. Na jeho vršek totiž mohou přijít ze zbytku těsta vykrájené hvězdičky, či srdíčka. Tím štrúdl získá i slavnostnější vzhled.
Možná vás neděsí tolik ani pečení jako dopoledne strávené nad škopkem brambor, protože bez salátu se česká štědrovečerní tabule neobejde. Nicméně i tato situace má řešení v podobě inovované verze bez brambor.
Uvařte 8 velkých oškrábaných mrkví a 8 velkých oškrábaných petrželí, připravte dvě vejce natvrdo a nakrájejte na drobné kostičky 4 velké sterilované okurky. Po vychladnutí nakrájejte na kostky i zeleninu a samozřejmě vejce. Hrnek a půl zmraženého hrášku zalijte vařící vodou a poté přeceďte. Smíchejte suroviny dohromady. Ochuťte je lžící plnotučné hořčice a lžící láku z okurek, osolte a lehce opepřete. Na závěr přidejte 1-3 lžíce majonézy podle potřeby a můžete podávat. Tento salát se navíc výborně hodí i na chlebíčky.
Martina Bittnerová
foto: picjumbo.com