Dýně je právě v sezóně, připravte si tento netradiční ale exkluzivní a navíc rychlý koláč.
Kromě biotinu obsaženém ve vejcích, který se stará o krásnou pleť a vlasy, koláč nabízí i vitamín D skvělý na kosti a zuby. Dýně navíc obsahuje pořádnou porci vitamínů A, C a E a navíc i vápník a vlákninu. Takže nejen, že si pochutnáte, navíc uděláte tělu dobře.
Koláč skvěle chutná s jakýmkoli zeleninovým salátem.
Pro 4 – 6 mlsounů:
½ dýně hokkaido (asi 500 g se slupkou)
150 g žampionů
2 stroužky česneku
2 větvičky šalvěje
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Dýni očistíme od semínek a nakrájíme na asi 1 cm velké kostičky. Šalvěj očistíme, lístky otrháme a nakrájíme na jemno. Žampiony očistíme od písku a rozčtvrtíme. Olivový olej rozehřejeme na větší pánvi, kterou můžeme dát do trouby a dýni na něm za stálého mícháme opečeme dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a společně podusíme. Poté přidáme i žampiony, ochutíme solí a pepřem a restujeme další 2 minuty. Nakonec přimícháme šalvěj. Vejce rozklepneme do mísy, rozšleháme, lehce osolíme a opepříme a přidáme do pánve. Na středním plameni vše necháme 3-4 minuty srazit. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Nakrájíme na kousky a podáváme.
Sandra Š.