V Belgii, odkud vafle pocházejí, má snad každá rodina svůj vlastní recept na jejich přípravu. Ochutnejte jeden z nich.
Klasické těsto na vafle by mělo kynout asi hodinu při pokojové teplotě. Mělo by být lehké, vzdušné a plné bublinek. Pokud chcete připravit těsto v předstihu, nechte ho kynout v chladničce, kde se proces zpomalí. Vafle nikdy neohřívejte! Pokud je chcete udržet teplé, rozehřejte troubu na 100° a položte je na rošt. Zůstanou tak krásně teplé.
Pro 6 mlsounů:
1 ½ lžičky kypřícího prášku
špetka soli
3 lžíce moučkového cukru
3 větší vejce – vejce a bílky zvlášť
2 lžíce rozehřátého másla
slunečnicový olej do vaflovače
Mouku, kypřící prášek, sůl a cukr dáme do mísy. Přidáme mléko, žloutky a máslo. Šleháme, dokud není těsto hladké. Z bílků ušleháme nepříliš pevný sníh a pak ho opatrně zapracujeme do těsta. Vaflovač vytřeme tukem a rozehřejeme. Vlijeme do něj těsto a vafli opečeme dozlatova. Hotové vafle udržujeme teplé a opakujeme se zbývajícím těstem.
Podáváme s ovocem, šlehačkou, zmrzlinou, ušlehanou smetanou… zkrátka s čímkoli je libo.
Sandra Špačková
foto: TobyBaier